Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 december 2018

Forskare hoppas på nytt liv för gammal lök

Nu hoppas forskarna att trädgårdsodlarna ska få upp ögonen för potatislök. Löken har anor från vikingatiden och har odlats i trädgårdar som gått i arv mellan generationer fram till i dag.

 Forskare vid bland annat Linköpings och Stockholms universitet har tittat närmare på potatislökens ursprung.
Forskare vid bland annat Linköpings och Stockholms universitet har tittat närmare på potatislökens ursprung. FOTO: Matti Leino

Få känner till potatislöken men när Sverige och andra nordiska länder efterlyste äldre köksväxter visade det sig att grödan bevarats i många hemträdgårdar. Potatislöken är släkt med gul lök men har en mildare smak. Den odlas genom att plantera sättlökar som likt potatis delar sig till nya lökar. Men potatislöken har också haft namn som Johanneslök, knipplök och krasslök.

Forskare vid Linköpings och Stockholms universitet har tillsammans med andra nordiska institutioner undersökt grödan och kunnat visa att det inte finns några genetiska skillnader mellan potatislök och schalottenlök, att det helt enkelt är samma slags lök.

Sannolik kandidat

– Lök hör till de grödor som nämns i de allra äldsta skriftliga källorna från Norden: på guldmedaljonger från 500-talet, som skeppskost under vikingarnas handelsresor och i medeltida lagar. Det har varit förvånande eftersom de lökarter vi känner i dag, som gul lök och purjo, är både svåra att odla och föröka. I potatislöken har vi en mycket mer sannolik kandidat till förhistorisk lökodling, säger Matti Leino vid institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet.

Forskarna har samlat in potatislökar från hemträdgårdar i hela Norden. De har oftast odlats och hållits vid liv i generationer fram till i dag och är enkla att odla, både i Norrbotten och i Skåne.

Forskarna hoppas nu att potatislöken ska få en återkomst på bred front i den nordiska trädgårdsodlingen.

LÄS MER: Handrensar lök och växer med marknadenLÄS ÄVEN: Dynga ett hälsohot – men också en tillgång

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen