Forskare: Skördenivån sjunker något vid direktsådd
Långtidsförsök visar att avkastningen sjunker med reducerad bearbetning. Men det kan vara på väg att ändras med mer anpassade metoder.
Det pågår ett stort antal långtidsförsök med minimal jordbearbetning från norr till söder i Sverige. De flesta ligger på Ultuna egendom utanför Uppsala.
Forskarna jämför plöjda med icke vändande bearbetningssystem. Det är många komplexa frågor som undersöks – bland annat tittar man på markstruktur, avkastning, kolinlagring och energiförbrukning.
Skördenivån sjunker
– Försöken visar generellt att skördenivån sjunker något när man slutar plöja och direktsår i stället. Den kan bli cirka 10 procent lägre och lite förenklat kan man säga ju mindre man bearbetar desto lägre skörd blir det, säger Thomas Keller, professor vid institutionen för mark och miljö på SLU i Uppsala.
Han påpekar dock att försöken ofta inte har anpassat växtföljd, såtidpunkter och andra parametrar till system med reducerad bearbetning.
Kräver andra metoder
– Det finns många exempel på duktiga lantbrukare som visar att skördenivån nödvändigtvis inte behöver sjunka. Reducerad bearbetning kan kräva andra växtföljder, mellangrödor och anpassad såtidpunkt för att ge bättre avkastning.
Förbrukningen sjunker
Försöken visar också att energiförbrukningen sjunker ganska rejält med reducerad bearbetning. I traditionella system blir förbrukningen cirka 55 liter bränsle per hektar för bearbetning, harvning och sådd på styva lerjordar.
”Ingen större skillnad”
Direktsådd förbrukar cirka 10 liter per hektar på styv lera. När det gäller kolinlagringen per hektar behövs mer forskning.
– Det finns enstaka exempel där vi kan öka kolinlagringen med direktsådd, men i många fall är det ingen större skillnad mellan direktsådd och plöjning.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.