Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 december 2017

Forskare: Utökade jakten på dov- och kronhjort är oetisk

Från årsskiftet utökas skyddsjakten på dov- och kronhjort. Men regeländringen får kritik av flertalet forskare som menar att jakten är oetiskt.

FOTO: Mostphotos

Eftersom många jord- och skogsbrukare har problem med dov- och kronhjort införs den 1 januari en regeländring i jaktförordningen. Regeländringen innebär utökad skyddsjakt på årskalvar och att tillstånd från länsstyrelsen inte behövs 1 juli–15 april.

Men i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet tidigare i veckan kritiseras jakten av flera forskare som menar att den är oetisk och ogenomtänkt.

”Vi förstår att vilda djur kan orsaka olika skador. Men problem med lönsamhet hos spannmålsodlare och skogsägare ska inte lösas med oetiska regler kring skyddsjakt”, skriver de bland annat.

De hävdar också att man genom att ”skjuta en nyfödd diande kalv inte kommer att minska några skador på gröda, och heller inte ge något jaktutbyte i form av kött. Däremot kommer det att orsaka hinden psykiskt lidande och smärta, eftersom kalven försvinner och mjölkproduktionen är i full gång”.

Forskarna kritiserar också formuleringarna i ändringen som man menar är otydliga och lämnar ett stort tolkningsutrymme. Skyddsjakt som får ske ”i växande gröda” och ”skogsplantering” öppnar för ett direkt missbruk av jakten, menar forskarna, och skriver även att jakten går från att vara reglerad till att bli ”i det närmaste fri”.

 Helena Röcklinsberg.
Helena Röcklinsberg.

En av forskarna som skrivit debattinlägget är Helena Röcklinsberg, docent vid SLU, som tidigare öppet kritiserat de nya djurskyddsreglerna med bland annat kortare avvänjningstid för smågrisar. Även Johan Beck Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund, står bakom debattinlägget.

LÄS MER: Kritikstorm mot Jordbruksverkets djurskyddsförslag

Precis som när det gällde de nya djurskyddsreglerna kritiseras även denna gång själva beslutsprocessen och att regeringen och Naturvårdsverket inte tagit hänsyn till de aspekter som framkommit under remissförfarandet.

Forskarna vill att regeringen tar tillbaka ändringen av jaktförordningen för att i stället låta länsstyrelsen besluta om skyddsjakt där viltets påverkan är hög.

LÄS MER: Har du koll på de nya lagarna 2018?LÄS MER: Mer jakt ska minska skadorLÄS MER: ”Ovärdigt och odemokratiskt”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen