Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juli 2019

Forskningen om rymdodlingar går framåt

Det görs framsteg i forskningen kring hur mat kan odlas utanför vår planet, bland annat har forskare skickat upp prover med svampar och andra organismer i rymden.

 Nyligen blommade den första solrosen på rymdstationen ISS.
Nyligen blommade den första solrosen på rymdstationen ISS. FOTO: Mostphotos

En studie, som bland annat forskare från Sverige står bakom, visar nu hur prover med svampar och mossor kan klara sig i rymden, rapporterar Ekot. På rymdstationen ISS, som ägs av Sverige och ett flertal andra länder, kan forskare testa hur organismer från vår planet klarar av att leva under tuffa förhållanden med strålning och extrema temperaturväxlingar.

Där bedrivs forskning inom många områden, till exempel människans fysiologi, biologi, materialforskning, fysik och astronomi. Det unika med forskning på ISS är att man där kan utsätta organismer och material för tyngdlöshet, vakuum och strålning under lång tid. Experiment kan genomföras både inne på ISS och utanför, för att till exempel studera den kosmiska strålningens inverkan på levande organismer.

Skickade upp svampar och bakterier

I det internationella så kallade Biomex-projektet skickade forskare upp prover med olika svampar, mossor, lavar och bakterier som fästes utanpå rymdstationen, som sedan cirkulerade runt jorden i ett och ett halvt år innan man undersökte hur organismerna klarat sig.

– Även om de visade lite stressreaktioner hade de vissa tendenser att i alla fall inte dö direkt. De kunde överleva, säger Natuschka Lee, mikro- och astrobiolog vid Umeå universitet, till Ekot.

Det finns fler liknande projekt och experiment, även här i Sverige vid rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Där finns exempelvis planer på att skicka upp prover med växter till rymden, enligt Natuschka Lee.

Odla egen mat i rymden

En tanke är att det ska underlätta vid längre rymdresor i framtiden.

– Det är meningen att vi ska förstå vad organismer som utgör vår föda tål. För när vi åker ut på långa rymdfärder måste vi kunna odla vår egen mat. Redan nu kan faktiskt personalen odla en del av sin egen mat på rymdstationen och nyligen blommade den första solrosen där. Det är en fin sak att man har kommit så långt, säger Natuschka Lee till Ekot.

LÄS MER: Så ser svenska torkan ut från rymden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen