Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 oktober 2017

Försök att mota varroakvalster med RNA

Varroakvalstret är mycket farligt för bin. Nu ska fältförsök visa om det går att bekämpa kvalstren på annat sätt än med kemiska medel.

 Döda och döende bin.
Döda och döende bin. FOTO: Mostphotos

Företaget Monsanto, som bland annat säljer växtskyddsmedlet Roundup, provar en ny metod för att bekämpa bidödaren varroakvalstret. Tidigare har företagets produkter kritiserats för att vara skadliga för bland annat honungsbin.

I fältförsök i Nordamerika ska företaget undersöka om det går att använda RNA i stället för bekämpningsmedel som vanligen används. RNA är molekyler som styr proteinsyntesen i cellerna genom att läsa av DNA:t. Detta rapporterar Vetenskapsradion.

Kan utplåna samhällen

Varroakvalstret överför dödliga virus till både larver och vuxna bin som kan utplåna hela bisamhällen när de får fäste. Det går att använda kemiska bekämpningsmedel men nu provar alltså Monsanto att bekämpa kvalstret genom att låta RNA-molekyler blockera kvalstrets gener.

– Fungerar det vore det fantastiskt bra, säger professor Eva Forsgren som forskar om biodling på SLU.

Fungerar i labb

Speciellt utvecklade RNA-molekyler sprutas in i varroakvalstren. Molekylerna blockerar visa gener och kvalstren dör när livsviktiga proteiner inte kan bildas.

Forskare har fått metoden att fungera i laboratoriemiljö, och med enskilda kvalster. I de fältförsök som ska göras ska forskare ge RNA i sockerlösningen som bina får inför vintern.

– Det är mycket vi forskare ser fungera på enskilda bin i laboratoriet. Det är en helt annan sak vad som fungerar ute i ett bisamhälle med 50 000 individer, säger Eva Forsgren.

Läs mer: Svensk utvecklar app mot biparasitHalverad honungsskörd i år

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen