Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 november 2019

Först med klimatmärkt sortiment

STOCKHOLM

E-handelsbolaget Mat.se börjar klimatmärka allt från potatis till köttfärs. Märkningen öppnar möjligheter för svensk primärproduktion, anser forskningsinstitutet Rise, vars databas är grunden för satsningen.

 Karin Jelkeby, verksamhetsansvarig vid Mat.se.
Karin Jelkeby, verksamhetsansvarig vid Mat.se. FOTO: Axfood

Mat.se är en del av Axfoodkoncernen och lanserar klimatmärkning av cirka 3 000 matvaror i sortimentet på nätet, i första hand varor som handlas ofta och i större mängd. Under bilderna på de aktuella varorna visas koldioxidutsläppet som koldioxidekvivalenter per kilo beräknat utifrån bland annat odlingsmetod, fodertyp, förädlingsprocess och transporter.

– Hela syftet är att hjälpa kunderna att handla medvetet och välja klimatsmart, förklarar Karin Jelkeby, verksamhetsansvarig vid Mat.se, som för övrigt bara säljer svenskt kött.

Har samarbetat i två år

Märkningen är resultatet av ett par års samarbete med forskare vid Rise, som har 25 års erfarenhet av livscykelanalyser av livsmedel. I en klimatdatabas har institutet uppgifter för cirka 700 typprodukter och 1 000 produktionssätt, förklarar enhetschef Thomas Angervall.

– Det här kan vi kombinera på olika sätt. Ursprungslandet är jätteviktigt för trovärdigheten i detta, vi skiljer på svenskt nötkött och nötkött från övriga Europa eller från Brasilien. För oss som oberoende forskningsinstitut är det centralt att talen representerar de produkter som säljs, förklarar han.

 Thomas Angervall, enhetschef vid Rise.
Thomas Angervall, enhetschef vid Rise. FOTO: Axfood

Databasen används sedan tidigare för ökad kunskap och medvetenhet om livsmedels klimatpåverkan och för att klimatberäkna recept och inköp till offentliga kök.

– Att vi nu ger konsumenterna möjlighet till klimatanpassade livsmedelsval är unikt. Ingen annan kedja i världen har tidigare klimatmärkt livsmedel i den här skalan, säger Thomas Angervall.

Krävs halvering

Klimatpåverkan från livsmedelskonsumtion i Sverige är cirka 2 ton per person och år. Budskapet från Rise är att det krävs en halvering av den påverkan. I linje med det har Mat.se målsättningen att den totala klimatpåverkan från kundernas matinköp ska minska med 50 procent. Utifrån dagens konsumtion lever vi i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot att tillgå, enligt Rise.

– Det är mycket som talar för svensk produktion, på köttsidan är vi effektiva och ligger långt fram i metoderna. För frukt och grönt har inte minst transporterna påverkan liksom att odla i säsong och även där är svenskt gynnsamt. Det är smart att handla svenskt. I stora drag handlar det om att vi drastiskt måste minska köttkonsumtionen och då är det importen vi ska dra ned på, säger Thomas Angervall.

 Informationen visar vad ett kilo av det valda livsmedlet motsvarar i koldioxidutsläpp och kunderna kan jämföra olika varor med varandra.
Informationen visar vad ett kilo av det valda livsmedlet motsvarar i koldioxidutsläpp och kunderna kan jämföra olika varor med varandra.

Svenskt står sig väl

Åsa Domeij, hållbarhetschef vid Axfood, är inne på samma linje.

– Sveriges bönder borde tycka att det är jättebra att kunderna får veta mer om produkternas klimatpåverkan. De ska inte vara rädda för en sådan här märkning, utan snarare lyfta fram det som är bra med den svenska produktionen. Svenskt står sig väl för det allra mesta, sedan kan man fundera på innovation inom till exempel växtodling och fodersammansättning, säger hon.

 Olika livsmedels klimatavtryck, enligt Rise.
Olika livsmedels klimatavtryck, enligt Rise. FOTO: Fredrik Persson/TT

LÄS MER: Nytt dataspel om KliMat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen