Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 juni 2019

Först stöld – sedan utpressning

Först blir lantbrukarna bestulna på växtskyddsmedel för upp till miljonbelopp. Sedan råkar de ut för lurendrejeri av bedragare.

 Flera danska lantbrukare har råkat ut för ovanligt fräcka bedrägerier.
Flera danska lantbrukare har råkat ut för ovanligt fräcka bedrägerier. FOTO: Istock

Flera lantbrukare på Jylland i Danmark har råkat ut för bedrägeriförsök efter att de först blivit bestulna på växtskyddsmedel.

Enligt Landbrugsavisen, som rapporterat om brotten, vet bedragaren inte var stöldgodset finns utan chansar efter att ha läst om brottet i tidningar och sociala medier.

Kräver tusentals kronor

Det är alltså inte de som stulit godset som sedan idkar utpressning. Summan som de krävs att betala för att få veta var stöldgodsen finns är runt 10 000 kronor.

Svårt haffa tjuvar

Polisen letar efter tjuvarna, men om det är svårt att få tag på dessa tjuvar så är det ännu svårare att få tag på bedragarna.

Bedrägerier av den här typen ökar, rapporterar Landbrugsavisen. En teori till varför är att det är lättare att ringa från en telefon med betalkort och försöka få människor att betala för att få tillbaks det stulna godset än att åka ut på landsbygden och själva stjäla till exempel växtskyddsmedel.

LÄS MER: Brotten med bluffaktura ner med hälften

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen