Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juli 2017

Fortfarande oklart om glyfosat tillåts

EU kommer endast att förlänga tillståndet om det finns ett tillräckligt stöd från medlemsstaterna.

 Glyfosat är bland annat en aktiv substans i det populära bekämpningsmedlet Roundup.
Glyfosat är bland annat en aktiv substans i det populära bekämpningsmedlet Roundup. FOTO: Mostphotos

Frågan huruvida bekämpningsmedlet glyfosat är farligt för människor eller inte har varit en het potatis länge. I mars la EU-kommissionen ett förslag att godkänna preparatet i ytterligare tio år efter att Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA sagt att medlet inte skulle klassas som cancerframkallande.

Medlemsstaterna bestämmer

Under ett möte med EU:s jordbruksministrar i måndags meddelade kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet, Vytenis Andriukaitis, att han personligen inte tvivlade på att glyfosat är säkert för människor, men att det är de nationella regeringarna som måste komma överens i frågan.

– Jag ville göra det tydligt att kommissionen inte har någon avsikt att förlänga tillståndet utan ett kvalificerat stöd från medlemsstaterna. Detta är och förblir ett delat ansvar, sa Vytenis Andriukaitis enligt Reuters.

Tyskland och Frankrike duckar i frågan

För att uppnå en kvalificerad majoritet krävs att 16 av 28 medlemstater röstar ja, och att dessa representerar 65 procent av unionens befolkning.

Än så länge har det varit svårt att bilda någon majoritet vare sig för eller mot en förlängning av tillståndet, eftersom stora medlemsstater som Tyskland och Frankrike har avstått från att rösta i frågan. En omröstning på EU-nivå väntas ske senare i år.

LÄS MER: Nya strider om glyfosatLÄS MER: ”Glyfosat inte cancerframkallande”LÄS MER: Tyskland och Frankrike säger nej

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen