Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 juli 2019

Fortsatt låga matpriser i världen

Matpriserna väntas inte stiga trots ökad efterfrågan på mat. Det beror bland annat på högre produktivitet i jordbrukssektorn, enligt en ny rapport från OECD och FAO.

 Matpriserna väntas inte stiga trots ökad efterfrågan på mat, vilket bland annat förklaras med ökad produktivitet i jordbrukssektorn.
Matpriserna väntas inte stiga trots ökad efterfrågan på mat, vilket bland annat förklaras med ökad produktivitet i jordbrukssektorn. FOTO: Istock

Fler människor innebär ett större behov av mat och under det närmaste decenniet väntas den globala efterfrågan på livsmedel öka med upp till 15 procent. Den globala produktionen av mat väntas öka ännu snabbare.

Påverkar inte matpriserna

Det kommer däremot inte påverka matpriserna som väntas ligga i nivå med eller under nuvarande prisnivå det närmaste decenniet. Det framgår av en rapport från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) och FAO (Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation).

Ökad produktivitet

Flera år med stabilt utbud har sänkt de internationella priserna för majoriteten av jordbruksprodukter och inom jordbrukssektorn kan teknisk innovation och nya odlingsmetoder leda till högre avkastning. Produktivitetsförbättringarna väntas ske snabbare än efterfrågan växer och därför väntas priserna inte stiga.

Nya utmaningar

I rapporten framhålls dock att extremare väderförhållanden, ökad spridning av växtskadegörare och djursjukdomar som afrikansk svinpest kan ha negativ inverkan på produktionen.

LÄS MER: Lägsta matpriserna på två årLÄS MER: Betalar mer för svensk matLÄS MER: Regeringar behöver mer kunskap om lantbrukares ekonomi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen