Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 mars 2015

Fortsatt osäkerhet om förbud mot avhorning

Fram till i maj tvingas ekoproducenterna leva i ovisshet om de nya EU-reglerna. Då avgörs ekomjölkens verkliga ödesfråga – om det ska vara möjligt att fortsätta att avhorna djuren.

Frågan om avhorning på ekologiska kor är en ödesfråga för ekologiska producenter. Än är det inte klart hur det blir med de nya ekoreglerna.
Frågan om avhorning på ekologiska kor är en ödesfråga för ekologiska producenter. Än är det inte klart hur det blir med de nya ekoreglerna. FOTO: Linda Grimstedt

Efter veckans rådsmöte konstaterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att det ser ljusare ut för de krav om fortsatta undantag från det ekologiska regelverket som bland annat Sverige hårt driver. Ett av de viktigaste är undantaget mot ingreppsförbudet, vilket enligt gällande lagstiftning gör det möjligt att avhorna djuren.

– Jag är betydligt mer optimistisk efter dagens diskussioner, sade Sven-Erik Bucht som noterade att inget medlemsland kom med invändningar.

Avsikten med den förra EU-kommissionens förslag till ny förordning var att förenkla regelverket genom att slopa ett antal undantag som gör den ekologiska marknaden svåröverskådlig för konsumenterna. Men en kritikerstorm utbröt mot att renlärigheten leder till praktiska svårigheter för de ekologiska producenterna. Enligt Krav och många andra ekoföreträdare skulle slopade undantag reducera ekonäringen till en nisch.

Hotar att skrota förslag

Den nya kommissionen har hotat att skrota förslaget helt om inte EUs nuvarande ordförandeland Lettland kan sy ihop en acceptabel kompromiss under detta halvår. Efter jordbruksministrarnas diskussion på måndagens möte trodde Sven-Erik Bucht att enighet kommer att nås, och att kompromissen blir godtagbar.

För att de nya reglerna ska vara acceptabla för Sverige måste ytterligare ett antal undantag i den gällande lagstiftningen behållas.

Det gället möjligheten för ekoproducenter att använda konventionellt utsäde. Att bedriva både ekologisk och icke-ekologisk odling på samma företag. Samt att köpa in icke-ekologiska avelsdjur.

Relaterade artiklar

Till toppen