Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 mars 2019

Fortsatt pressade vetepriser

Trots högre vetelager i prognos har börspriserna på vete vänt uppåt efter en lång period av prisfall. Men mer talar för fortsatt pressade priser än för en prisuppgång, enligt analytiker.

FOTO: Mostphotos

Världens vetelager höjdes med 3 miljoner ton till 270,5 miljoner ton för 2018-2019 i den senaste Wasde-rapporten från det amerikanska jordbruksdepartementet. Det är tre procent lägre än förra säsongens rekordlager. En orsak till det är att världens konsumtion av vete väntas minska med 5 miljoner ton till 95 miljoner ton, framför allt på grund av en minskad konsumtion i Indien. 

Ökad förväntad export

Departementet skrev också upp den förväntade exporten av vete från EU med 1 miljon ton till 23 miljoner ton då europeiskt vete har fått en bättre konkurrenskraft på marknaden och den tros hålla i sig resten av säsongen.

Marginella förändringar gjordes av uppskattningarna av världens utbud och efterfrågan på oljeväxtfrö. 

Priser på väg upp

Priserna på både gammal och ny skörd av vete har varit nedåtgående de senaste månaderna, men de senaste dagarna har priserna vänt uppåt på grund av att många köper tillbaka kontrakt för vinsthemtagning. Enligt brittiska AHDB är det dock mer som talar för en nedåtgående än uppåtgående marknad för vete de närmaste månaderna. Priserna på gammal skörd pressas av bland annat av konkurrens på exportmarknaden mellan Svarta Havsområdet, USA och EU. Priserna på ny skörd pressas av en stor förväntad vetegröda.

LÄS MER: Så mycket ökar globala vetelager

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen