Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 december 2018

Fortsatt torka minskar rapsarealen i Tyskland

Rapsarealen i Tyskland väntas minska med en femtedel efter fortsatt torra förhållanden.

 Rapsarealen minskar ordentligt i Tyskland.
Rapsarealen minskar ordentligt i Tyskland. FOTO: Per-Olof Stoltz

Brist på regn har lett till att höstgrödornas uppkomst och tillväxt har varit dålig i stora delar av Centraleuropa, enligt den senaste MARS-rapporten från EU-kommissionen.

Dålig uppkomst

Fortsatt torra jordar på många håll i Tyskland, västra Polen, Rumänien, Bulgarien, Slovenien, Kroatien, Tjeckien, Österrike och Slovakien har gjort både jordbearbetning och etablering av grödor besvärlig. Det har resulterat i underutvecklade och luckiga bestånd, eller ingen uppkomst alls. 

Bra resultat för Sverige

I Storbritannien, Irland, Skandinavien och Baltikum var förhållandena för höstsådd däremot generellt goda och grödorna blev väl etablerade. Enligt Jordbruksverket är Sveriges höstsådda areal 14 procent större än femårssnittet i år.

Risk för frostskador

I Beneluxländerna, Frankrike och Ukraina har en mindre del av höstgrödorna haft dålig uppkomst. Å andra sidan finns det risk att tidigt sådda kraftiga bestånd blir känsliga för frost i länderna, enligt EU-kommissionen.

Även Tjeckien drabbat

Tyskland har haft en rekordtorr sommar och arealen höstraps väntas minska med 20 procent jämfört med förra säsongen. Även i östra Polen och norra Tjeckien väntas rapsarealen bli kraftigt reducerad. En stor del av Polen har dock fått tillräckligt med regn och där är rapsen stor, nästan överutvecklad, och kan behöva tillväxtregleras för att klara vintern. I Baltikum och Skandinavien ser höstrapsbestånden generellt bra ut.

God skörd av majs

De torra och hårda jordarna har på sina håll även ställt till det i upptagningen av sockerbetor och rotgrönsaker.

Att det har varit torrare och varmare än vanligt har å andra sidan lett till mycket goda förhållanden för skörden av majs och solros i stora delar av Europa.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen