Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juli 2017

Fortsatt vaccinering mot mjältbrand

Risken för mjältbrand i området vid Kvismaren är fortfarande något förhöjd, även om den räknas som liten. Därför förlängs nu alltså vaccinationstiden av djur i området.

 Betesdjur kring Kvismaren ska vaccineras i ytterligare två år.
Betesdjur kring Kvismaren ska vaccineras i ytterligare två år. FOTO: Mostphotos

Efter utbrotten av mjältbrand i områden vid Kvismaren 2011 och 2013 beslöt att djur som betade i närheten skulle vaccineras mot mjältbrand i fem år. Nu har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, beslutat att djuren ska vaccineras i ytterligare två års tid.

– I och med att Kvismaren är ett våtmarksområde är det svårare att garantera att det inte finns någon marksmitta kvar, därför har SVA valt att förlänga vaccinationstiden, säger Ann-Christine Ring, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket till P4 Örebro.

Lever länge i jorden

Mjältbrandsbakterier kan leva i jorden i 40-50 år och kan komma upp till ytan vid exempelvis grävarbeten. Där kan de infektera betande djur, men smittan kan även spridas via vatten.

Just när det gäller mjältbrandsutbrotten vid Kvismaren misstänks just vattenburna sporer ha gjort djuren sjukna.

Lär mer: Mjältbrandsgrav täcks överMjältbrandsvaccin kan tillåtas

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen