Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 januari 2018

Liberalerna: Låt Skåne testa gårdsförsäljning av vin och öl

Gårdsförsäljning av vin och öl skulle bidra till en levande landsbygd och fler arbetstillfällen menar förespråkarna. Men det går inte utan att äventyra monopolet, enligt Systembolaget.

 Från vänster: moderator Catarina Rolfsdotter-Jansson, Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv,Tina Acketoft, riksdagsledamot Liberalerna, Gilbert Tribo, gruppledare Liberalerna Region Skåne, Staffan Lake, vinbonde, Staffan Adin, inköpare på Systembolaget, Malin Sandquist, chefsjurist på Systembolaget, Magdalena Gerger, VD för Systembolaget.
Från vänster: moderator Catarina Rolfsdotter-Jansson, Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv,Tina Acketoft, riksdagsledamot Liberalerna, Gilbert Tribo, gruppledare Liberalerna Region Skåne, Staffan Lake, vinbonde, Staffan Adin, inköpare på Systembolaget, Malin Sandquist, chefsjurist på Systembolaget, Magdalena Gerger, VD för Systembolaget. FOTO: Tove Nilsson

På initiativ av Liberalerna samlades politiker, representanter för Systembolaget och vinodlare till debatt i Malmö. Bakgrunden är att en motion från Liberalerna om att göra Skåne till försöksregion för gårdsförsäljning av vin och öl antogs av regionfullmäktige strax före sommaren. Regionen arbetar nu på en ansökan till regering och riksdag om att få inleda en försöksperiod på tre år.

– Vi får hoppas på en välvillig behandling från regering och riksdag. Då får vi testa det här avgränsat. Får vi de här positiva effekterna som jag tror att vi får med en ökad turism, ett ökat näringsliv och fler företag, kan både komplicerade jobb och enklare arbetstillfällen skapas i den här branschen, sa Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Men enligt Systembolaget finns det varken behov eller möjlighet till förändring av lagen.

– Ensamrätten innebär både logiskt och regelverksmässigt att antingen så har man monopol eller så har man fri försäljning. Det har också flera statliga utredningar visat. Man finner inget sätt att kombinera ett monopol, en ensamrätt, med att också släppa försäljningen fri till andra kommersiella aktörer, sa Magdalena Gerger, VD för Systembolaget.

 Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.
Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne. FOTO: Tove Nilsson

Om gårdsförsäljningen blev tillåtet skulle det öppna upp för andra aktörer i EU att komma in på den svenska marknaden, enligt Systembolagets chefsjurist Malin Sandquist.

– Stora internationella alkoholtillverkare kommer att utmana lagstiftningen och då kommer vi att förlora i EU-domstolen i slutänden.

Som EU-medlem med detaljhandelsmonopol måste Sverige vara konsekvent i sitt upprätthållande av alkoholpolitiken utifrån folkhälsosyftet, framhöll hon. Den andra delen är att utländska produkter inte får diskrimineras, enligt lag.

– Det betyder att det inte går att göra ett smalt och småskaligt undantag för svenska och småskaligt producerade produkter, sa Malin Sandquist.

Finlands nya alkohollag, som bland annat innebär att gårdsförsäljning av vin och öl tillåts, innebär en enorm risk för det finska monopolet, enligt chefsjuristen.

 Att gårdsförsäljning tillåts är avgörande för svenska vinodlares framtid, enligt Victor Dahl på Kullahalvöns vingård.
Att gårdsförsäljning tillåts är avgörande för svenska vinodlares framtid, enligt Victor Dahl på Kullahalvöns vingård. FOTO: Tove Nilsson

De liberala politikerna vidhöll sin ståndpunkt att det kan gå att tillåta gårdsförsäljning utan att utmana ensamrätten och att det måste prövas eftersom de förväntade positiva effekterna är så stora.

– Många andra länder hittar vägar som är bästa möjliga för det landet. Vi behöver bli lite mer innovativa och kreativa och våga testa i alla fall, sa Gilbert Tribo.

LÄS MER: ”Gårdsförsäljning ger Sverige en bättre alkoholpolitik”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen