Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 oktober 2019

Förvildade kor ska skjutas under älgjakten

Några av de mest förvildade djuren i den koflock som strövat runt i Alvesta-trakten i över ett år ska avlivas.

Den nya djurägaren har nu gett jaktlagen i området i uppdrag att skjuta korna.

 Två kor och tre kalvar som ingick i den flock som i våras härjade runt och tog över en hel by ska avlivas. Arkivbild.
Två kor och tre kalvar som ingick i den flock som i våras härjade runt och tog över en hel by ska avlivas. Arkivbild. FOTO: Istock

Problemen har funnits i flera år i och runt en by i Alvesta-området. Bland annat har flocken klivit runt i trädgårdar och på allmän väg, och därmed både förstört egendom och utgjort en trafikfara.

För vilda för att fångas in

Sedan i somras har den nya djurägaren kontroll på de flesta korna, men två kor och tre kalvar är enligt djurhållaren så pass ”förvildade” att de trots enträgna försök inte går att fånga in.

– Han har haft djuren på sin fastighet, men så har de rymt därifrån också. Det går inte att hålla de där kreaturen i ett inhägnat område, utan de bryter sig ut gång på gång, säger Fredrik Holm, länsveterinär på länsstyrelsen i Kronoberg.

Ansvaret ligger hos djurhållaren att fånga in dem och funkar inte det så måste man i slutändan avliva dem.

Korna ska skjutas vid upptäckt

Det är älgjaktstider, så därför har djurägaren tagit kontakt med de lokala jaktlagen, och gett dem uppdraget att skjuta korna och kalvarna så fort de stöter på dem.

– Sen kan det vara svårt för jägarna att veta att det är rätt ko de skjuter, men ser man en ko som befinner sig mitt i skogen så är det osannolikt att det skulle vara fel ko, säger Fredrik Holm.

Inväntar ägarens besked

Myndigheten agerar inte just nu i ärendet, utan inväntar besked från djurägaren om resultatet.

– I första hand får han lösa det, för ska vi gå in och upphandla jägare som ska avliva dem kan det ta tid, och hela kostnaden faller ändå tillbaka på djurägaren.

När gör ni nästa kontroll eller uppföljning?

– Det vet vi inte riktigt. Det kan bli i morgon om något akut inträffar, men annars om några veckor – eller kanske inte alls. Det beror på hur det utvecklar sig.

LÄS MER: Förvildade kor har tagit över by i AlvestaLÄS MER: Alvesta-korna på rymmen igen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen