Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 maj 2018

Fossilfritt kött ska produceras på Gotland

Om några år kan det första fossilfria köttet från Gotland produceras, men det kommer att krävas mycket jobb, tror projektledaren för Fossilfritt kött.

 Eltraktor är ett alternativ i fossilfri produktion.
Eltraktor är ett alternativ i fossilfri produktion. FOTO: Fredrik Stork

På Gotland vill man producera landets första fossilfria kött. Arbetet är redan i gång och det första köttet hoppas man kunna producera om några år. Det skriver P4 Gotland.

Nästa månad ska slaktdjursleverantörer träffas och diskutera hur växtodlingen ska ställas om för att kunna bedrivas utan fossila bränslen.

Mycket arbete att göra

Den som leder projektet är Fredrik Sundblad och han tror att merparten av arbetet måste göras på gården, men att det även finns arbete att göra när det gäller transporter, slakt och förpackning innan köttet kan märkas som fossilfritt.

– Nästa steg är att byta ut materialet i förpackningarna till återvunnen plast och plast baserad på förnybara källor, säger han.

Gissar på stort intresse

Tanken är att en gård per djurslag, nöt, lamm och gris, ska ingå och redan nu jobbar LRF Gotland med energiomställning på flera gårdar.

Från LRF:s håll tror man att intresset komer att vara stort bland lantbrukarna för att delta, exempelvis med att byta ut ojla mot förnybar, och kanske egentillverkad, energi.

”Behövs finansiering”

– Det är otroligt stort om vi kommer fram så långt. Men det behövs stöttning och finansiering, säger Anna Törnfelt, ordförande LRF Gotland.

Projektet är finansierat av Region Gotland och Tillväxtverket och är ett samarbete mellan LRF Gotland och Gotlands slagteri.

Läs mer: Vårbudgeten: Fossilfritt får 440 miljonerLRF utmanar medlemmar att köra fossilfrittFörnybart bränsle ger trygghet åt jordbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen