Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 oktober 2017

"Frågan är om det går att tröska"

Skörden såg ovanligt lovande ut på gården utanför Skellefteå. Men Alfred Olofsson har fortfarande inte kommit ut med tröskan.

 Kornet såg ovanligt bra ut i år hos mjölkproducenten Alfred Olofsson i Ersmark men det står fortfarande kvar i fält på grund av allt regnande.
Kornet såg ovanligt bra ut i år hos mjölkproducenten Alfred Olofsson i Ersmark men det står fortfarande kvar i fält på grund av allt regnande. FOTO: Alfred Olofsson

200 millimeter regn på en månad har fallit över Alfred Olofsson ägor i Ersmark utanför Skellefteå. Precis som många andra lantbrukare i Västerbotten har han inte kunnat bärga skörden i år på grund av det myckna regnandet.

– Frågan är om det kommer att gå att tröska. Prognosen framöver ser inte ut att ge något torrväder. Visst, det kan vända, men det börjar se lite dystert ut, konstaterar Alfred Olofsson.

Svårt att köpa foder

Arealen som borde varit tröskad vid det här laget är 55 hektar spannmål plus 55 hektar vårvete och lupin som skulle hackas till helsäd. På gården finns 170 mjölkkor som ska ha foder. Om inte spannmålen kan skördas får Alfred Olofsson köpa in färdigfoder. Men helsäden måste in för att säkra grovfodret till djuren.

– I och med att vi är ekologiska blir det svårt att köpa in från andra också. Utbudet är inte så stort.

 Alfred Olofsson.
Alfred Olofsson.

Halverad vallskörd

Läget är extra ansträngt på grund av att vallen bara avkastade hälften så mycket som den brukar i år.

Men han har inte gett upp hoppet ännu.

– Så länge det inte kommer snö så kan det gå att skörda, men det kommer att bli dyrt att torka om det inte blir fint väder.

Regnet har ställt till det på många platser runt om i landet, men det mesta av spannmålen har kunnat skördas, om än sent ibland.

– Det var en fin vecka för två veckor sedan som räddade oss allihop. Då tröskades det sista, då kördes tredje- och fjärdeskörd vall och vi pressade halm hela natten, säger Anders Richardsson, ordförande för LRF i Halland.

 Skörd i blötväder i Västerbotten.
Skörd i blötväder i Västerbotten. FOTO: Rolf Segerstedt

Svårt för potatisen

Där är potatisupptagningen fortsatt mycket besvärlig. En del av potatisen är fördärvad för att den har stått i vatten för länge.

Regnet har också kvävt en del av det som kunnat höstsås.

– Det blir nog ojämn uppkomst när den väl kommer. Det är betydligt mindre sått än vad som var planerat och det som är sått har inte kommit upp ännu, med en del undantag.

FOTO: Rolf Segerstedt

Mindre höstsådd

Även i Mälardalsområdet är höstsådden mindre, enligt Joakim Karlsson, rådgivare på Hushållningssällskapet Södermanland.

– Det är kanske sått 60-70 procent mot ett normalår när det gäller höstvete och hälften är sått i månadsskiftet september och oktober, så det är 14 dagar senare än vad man siktar på.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen