Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 maj 2019

Framtiden bygger på din röst

Det är nu 30 år sedan LRF öppnade ett kontor i Bryssel. Vi förstod tidigt att EU är viktigt om man vill göra skillnad för Sveriges bönder, skriver LRF:s ordförande Palle Borgström i sin krönika.

 Palle Borgström, förbundsordförande för LRF.
Palle Borgström, förbundsordförande för LRF. FOTO: Ann Lindén

Jag pratade nyligen med en journalist om det stundande EU-valet och han sa: ”Det är inte riktigt någon som bryr sig om EU, förutom bönderna”. Det är både skrämmande och samtidigt förståeligt. EU är nog abstrakt för många, man vet inte riktigt vad som händer i Bryssel eller hur EU påverkar oss.

Till viss del har vi alla misslyckats i hur vi pratar om EU (inte minst Storbritannien). Vi har varit för dåliga på att lyfta det positiva. Mycket av det som är den huvudsakliga anledningen till att EU bildades har många av oss glömt bort. Det handlar om fred, om hyfsade matpriser, fri rörlighet, om säker mat, frihandel och marknadsmöjligheter. Sådant som vi tar för givet nuförtiden. Men EU-samarbetet handlar också om möjligheten att påverka fler att bli bättre.

Stolt över Sverige

Sverige är ett föregångsland när det gäller djurhållning utan antibiotika, växtodling med ansvarsfull användning av växtskydd och ett hållbart skogsbruk. Vi tar löpande emot delegationer från andra länder, till och med andra världsdelar för att visa hur vi gör. För vi är ett litet, ganska unikt land. Få vet hur Sverige ser ut och hur långt vi kommit. Det är med stor stolthet jag representerar Sveriges bönder och LRF på möten i Bryssel och i Copa Cogeca och man är alltid intresserad av att höra vad Sverige har att säga.

Den 1 november 1989 öppnade LRF sitt Brysselkontor och inledde det viktiga arbete som vi nu har gjort där i 30 år. Vi förstod tidigt att Bryssel och EU är en viktig plats att finnas på om man vill göra skillnad för Sveriges bönder.

Många frågor löses bäst över gränserna

Mycket har hänt på 30 år, både i världen och för Sveriges bönder. EU speglar samtiden och i dag liksom för 30 år sedan står vi inför många frågor som bäst löses över gränserna. Till dessa hör bland annat klimatutmaningen och hotet med antibiotikaresistens – två av vår tids största utmaningar. Men tillsammans har vi en chans att göra något, genom direktiv och lagar påverkar EU en halv miljard människor. Det är kraftfullt.

Den 26 maj är det EU-val och det är varje medborgares skyldighet att rösta. Det är ett ansvar som kommer med att leva i en demokrati. Jag kommer rösta för ett enat Europa, EU-samarbetet är avgörande för det fortsatta välståndet i ett fritt, hållbart och demokratiskt Europa. Tänk på vilken framtid du vill ha, och lägg din röst den 26 maj.

Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande

LÄS MER: Ett misstag att inte läsa på inför EU-valetLÄS MER: Centerpartiet om lantbruksfrågorna inför EU-valet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen