Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 september 2018

Så kommer mjölkmarknaden att se ut om 50 år

Den globala efterfrågan på mjölk kommer att öka och produkten levereras då från bland annat Europa.

 Många fler kor behövs för att möta det globala behovet av mejeriprodukter.
Många fler kor behövs för att möta det globala behovet av mejeriprodukter. FOTO: Jonatan Jacobson

Baserat på faktorerna populationstillväxt, brukbar mark och klimatförändringar har forskare i USA uppskattat hur mjölksektorn kommer se ut 2067. Här är deras prognos.

Efterfrågan spås öka

Samtidigt som efterfrågan på mejeriprodukter stiger i världen ökar också jordens befolkning. I en studie från Universitetet i Illinois, USA, uppskattas den globala efterfrågan på mjölkprodukter öka med 600 miljarder kilo mjölk till 2067.

Stora exportmöjligheter

Då kommer jordens befolkning ha nått 10,5 miljarder människor och 81 procent av dem kommer att finnas i Afrika och Asien. Där kommer också efterfrågan på mejeriprodukter stiga men utvecklingspotentialen för produktion i regionen är sämre. Därför tror forskarna att stora delar av marknaden kommer tillfalla dagens exportregioner – Europa, Nordamerika och Oceanien.

Billiga produkter behövs

Utmaningen till 2067 är att utveckla prisvärda mejeriprodukter som uppfyller både barn och vuxnas behov i de delar av världen där man inte kan möta efterfrågan regionalt.

Mjölken produceras i norr

Ytan odlingsbar mark per capita kommer att minska från dagens 0,2 hektar till 0,15. Och för att minska trycket på odlingsbar mark kommer permanent betesmark och fodermedel baserade på biprodukter att öka. Klimatförändringar kommer också förflytta mjölkproduktionen till jordens mer nordliga delar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen