Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2018

Framtidens robotväxthus utvecklas i Ryssland

Forskare vid ryska Tomsk Polytechnic University (TPU) ska inom loppet av ett år ha utvecklat ett digitalt växthus, anpassat för arktiskt klimat. Allt från temperatur, ljusmängd, dygnslängd, vatten- och näringstillförsel sköts helt elektroniskt och pollineringen står drönare för.

 Dessa växter har odlats i TPU:s fototron. Första gröda att odlas i det nya smarta växt blir gurkor.
Dessa växter har odlats i TPU:s fototron. Första gröda att odlas i det nya smarta växt blir gurkor. FOTO: Tomsk Polytechnic University

Det odlas grönsaker uppe i rymden och snart kanske också i riktiga kalla klimat på jorden. Ett ettårigt ryskt pilotprojekt för att ta fram ett för ändamålet lämpat högteknologiskt växthus sker med hjälp av forskare från flera olika vetenskapliga områden.

Avancerad teknik som fytotroner, keramiska givare, automatiska styrsystem och spektroskopiska undersökningsmetoder kommer att användas – allt för att kunna kontrollera de olika växtslagens behov vad gäller ljusförhållanden, näring, värme och vatten.

Viktigt med ljusförhållandena

Meningen är att varje planta ska få exakt vad den behöver och svar om huruvida den växer som förväntat ska fås snabbare än vad som är möjligt i dag. Ljusförhållandena är förstås av yttersta vikt och därför ska ljusstrålar av olika väglängder kombineras på så sätt att resultatet blir optimalt.

Växthuset ska bestå av tre enheter där ungefär hälften av ytan kommer att utgöras av odlingar. Den första grödan att testas blir gurka. I anläggningen kommer också en forskningsdel finnas. Här kommer bland annat ett robotsystem för olika strålningslägen för ljus och värme att testas. Det är också i forskningsdelen som de pollinerande drönarna ska prövas ut. Den tredje enheten ska fungera som servicecenter för anläggningen.

Relaterade artiklar

Till toppen