Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 oktober 2020

Framtidsbönderna visas på Youtube

LRF satsar på Youtube och hoppas nå ut brett med serien Framtidsbönder. Först ut bland framtidsbönderna är Hanna Karlsson, mjölkbonde på Österbo gård på Öland.

 Hanna Karlsson driver Bondbönans blogg och är mjölkbonde på Öland.
Hanna Karlsson driver Bondbönans blogg och är mjölkbonde på Öland. FOTO: Anna Ross

Det första avsnittet från Österbo gård hade premiär den 14 oktober. Naturligtvis var det lite pirrigt för familjen Karlsson/Olofsson att se sig på film.

– Vi är definitivt inte vana vid att bli filmade på det här viset. Det är klart att jag tänkte, vad har vi gett oss in på? Men det var bara att lita på teamet som var här. Vi fick se avsnitten några dagar innan de lades ut på Youtube, men vi kände oss nöjda och behövde inte be dem ändra på något, säger Hanna Karlsson.

I filmen får vi se arbetet på gården där det bedrivs mjölkproduktion och även ett e-handelsföretag, men också följa familjen i den övriga vardagen.

– Det är ju inte bara mitt jobb som filmas, filmen visar ju också det som är det mest värdefulla för oss, gården, djuren, våra liv. Det vore ju tråkigt om de som ser filmen inte ser det så, säger hon.

Men det behöver hon inte oroa sig för. Filmerna uppskattas.

– Den vanligaste reaktionen vi fått är att det här är feelgood, det är trevligt att titta på filmerna.

Hanna Karlsson själv driver sedan flera år tillbaka en egen blogg på Facebook, Bondbönans blogg, som har över 16 000 följare.

– Tanken med den bloggen är att minska avståndet mellan producenter och konsumenter som tyvärr blivit alldeles för stort.

När Hanna Karlsson och hennes familj fick frågan om de ville vara med i filmerna, det kommer att bli fler än de två första, tänkte de över det men sa sedan ja.

– Det är ju det här jag har efterfrågat och då kan jag ju inte säga nej. Det är den här bilden vi vill visa av det svenska lantbruket.

LRFs syfte med filmerna är att ge en mer nyanserad bild av lantbruket. Allt färre bland allmänheten vet hur det går till att producera mat och vad som krävs för att få jobbet gjort. Samtidigt blir debatten kring maten mer och mer polariserad.

– Vi vill bjuda in till bondens vardag och visa den utan filter. Tittarna kommer att få se det positiva med driva ett lantbruksföretag, men vi kommer också att beröra de mer tuffa frågorna, säger Anna Ross, LRF Kommunikation.

Responsen på filmerna har hittills bara varit positiv och den första filmen har redan haft 80 000 visningar.

– Det är jätteroligt! Hittills har den visats mest på Facebook, men vi ska jobba mer med målgruppen på Youtube, säger Anna Ross.

Varje onsdag kommer det ett nytt avsnitt i serien Framtidsbönder och nästa familj som introduceras är familjen Thulin/Jarbin på Vismarlövsgården i Skåne. Matilda Jarbin och Jens Thulin driver flera verksamheter med hållbarhetsfokus och satsar på att bli Sveriges mest klimatsmarta köttföretag.

Länkar till filmerna

Första filmen om familjen Karlsson/Olofsson på Österbo gård på Öland

Andra filmen om familjen Thulin/Jarbin på Vismarslövsgården i Skåne

LÄS MER: Svenska bönder levererar skulle kunna äta oss mättaLÄS MER: Lena Johansson: Bristen på grön arbetskraft måste lösas på sikt

Relaterade artiklar

Till toppen