Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 december 2017

Framtidstankar belönade

”Big data”, drönare och satelliter. Det är ny teknik som redan påverkar jordbrukarens vardag. Ett stort ansvar ligger på kooperativen så att kunskapen når ut till gården, menar Thomas Magnusson, ordförande för EUs jordbrukskooperativa samarbetsorganisation Cogeca.

 Thomas Magnusson, ordförande, Cogeca.
Thomas Magnusson, ordförande, Cogeca. FOTO: Ann Lindén

Förra veckan delade Cogeca ut pris till ett antal kooperativ som ligger i innovationernas framkant. Det gällde såväl produkter och affärsmodeller som innovativa sätt att dra medlemsnytta av den digitala revolutionen.

Cogeca satsar alltmer på att sprida information om de digitala framgångsexemplen.

– Vi ser ju att det inte finns någon väg tillbaka. Här kan kooperativen spela en stor roll för att hjälpa lantbrukare att komma vidare. Det gäller handel såväl som dokumentation, säger Thomas Magnusson till Land Lantbruk, som var på plats vid prisutdelningen i EU-parlamentet.

 Ulf Jahnsson, HK Scan, tar emot Cogecas innovationspris till LSO Osuuskunta för Omega 3-grisen.
Ulf Jahnsson, HK Scan, tar emot Cogecas innovationspris till LSO Osuuskunta för Omega 3-grisen.

Ett konkret exempel är Arlas dokumentationscenter, Arlagården@Plus, säger Magnusson som själv driver mjölkproduktion på gården Rinkaby i Tävelsås, söder om Växjö, tillsammans med sonen.

– Arlagården plus innebär att vi ska dokumentera allt på våra gårdar. Det läggs i Arlas databas för att användas i presentationen för återförsäljare.

Den på detta sätt digitaliserade spårbarheten håller snabbt på att slå igenom i EU.

– Det börjar bli ett krav från kedjorna att man ska ha fullständig kontroll, hela vägen tillbaka i kedjan, konstaterar Thomas Magnusson.

– Här används ny teknik som drönare och satelliter så att återförsäljare och konsumenter ska kunna bli ännu mer säkra på hur livsmedlen produceras.

 Vinnarna (olika kategorier) av Cogecas innovationspris 2017, prisutdelning i EU-parlamentet: Glanbia, (Milk Flex Fund, Irland), LSO Osuukunta (slakteri, Omega3-gris, Finland), Agriambiente Mugello Societa Cooperativa (skog, Italien), Metsaliitto (on line-skötsel av skog, Finland), DCoop (spårbarhet, Spanien).
Vinnarna (olika kategorier) av Cogecas innovationspris 2017, prisutdelning i EU-parlamentet: Glanbia, (Milk Flex Fund, Irland), LSO Osuukunta (slakteri, Omega3-gris, Finland), Agriambiente Mugello Societa Cooperativa (skog, Italien), Metsaliitto (on line-skötsel av skog, Finland), DCoop (spårbarhet, Spanien). FOTO: Ann Lindén

Digitala lösningar har potential att göra både ekonomisk och miljömässig nytta, framhåller han.

– Genom att använda datorer och digitalisering kan man producera mer, men använda mindre. Vilket är ett sätt att möta framtiden med hållbarhet och klimatfrågor, säger Thomas Magnusson.

Ett dilemma för den enskilde bonden är dock att utvecklingen av ny teknik går så snabbt.

– Det kanske inte är så lätt att hänga med hemma på gården, så här måste kooperativen hjälpa till.

FAKTA: Cogecas priser för innovation 2017

Kategorin innovativ användning av informationsteknologi och digitalisering

* Skapandet av en online e-business så att medlemmarna kan sälja virke och köpa tjänster. Priset gick till finska skogskooperativet Metsäliito.

* För utarbetande av ny teknik som ger spårbarhet av köttdjur från gården och genom förädlingsleden. Priset gick till spanska kooperativet DCoop.

Kategorin innovation i livsmedelsproduktionen

* För utvecklingen av den antibiotikafria Omega 3-grisen, en variant av Scans svensk-finska rapsgris. Priset gick till finska Scan-ägaren LSO Osuuskunta som slaktade den första grisen i augusti och nu lanserar produkten i Hongkong.

Kategorin utveckling av affärsmodell

* En mjölk-flex-fond, ”MilkFlexFund” gör det möjligt för mjölkbonden att utjämna pengaflödet. Betalningen för investeringar stiger med mjölkpriset och sänks då priset sänks. Priset gick till det irländska mjölkkooperativet Glanbia.

Kategorin ledning och medlemsnytta

* För utveckling inom tre nyckelområden, vilket har ökat medlemmarnas vinstmarginal betydligt. Priset gick till italienska kooperativet: AgriAmbiente Mugello Societa Cooperativa.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen