Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juni 2018

Från generaldirektör till WWF-ordförande

Axel Wenblad ser ordförandeskapet i WWF Sverige som ett hedersuppdrag. Han bekräftar att ansvaret för nationella frågor ligger på generalsekreteraren.

 Axel Wenblad, ordförande WWF Sverige.
Axel Wenblad, ordförande WWF Sverige.

Axel Wenblad, 69, blev 2013 ordförande i WWF Sverige och leder en styrelse på tio personer. Han liknar den vid styrelsen för ett aktiebolag eller en stiftelse där man tar strategiska beslut, följer verksamheten och får rapporter om framför allt ekonomin.

Helt ideellt

Styrelsen har fem ordinarie möten varje år. Ledamöterna ställer upp helt ideellt vilket är en global princip för hela WWF-nätverket. Axel Wenblad uppskattar att han lägger som mest motsvarande en 25-procentig tjänst på sitt engagemang.

– Det har blivit mer än vad jag tänkte mig från början och jag ägnar tiden i första hand åt det internationella nätverket, säger han.

Händer det att styrelsen har synpunkter på hur WWF Sverige driver nationella frågor?

– Inte regelmässigt, men vi kan naturligtvis ställa frågor och ta en diskussion om vi anser det befogat. Ansvaret ligger annars på generalsekreteraren och det är också bättre när det är en person som sköter det, menar Axel Wenblad.

Hur reagerade styrelsen när Svenska Jägareförbundet lämnade WWFs förtroenderåd?

– Jag känner dåvarande ordföranden Björn Sprängare och hade en diskussion med honom. Vi beklagade ställningstagandet men välkomnar Svenska Jägareförbundet tillbaka om det så skulle önska, säger Axel Wenblad.

”Ett hedersuppdrag”

Axel Wenblad var tidigare generaldirektör för Fiskeriverket och har även arbetat inom det privata näringslivet på Volvo och på Skanska. Styrelseuppdraget är begränsat till som mest åtta år.

– Jag ser det som ett hedersuppdrag och för mig som pensionär tar det inte tid från någon arbetsgivare. WWF är en intressant organisation, säger Axel Wenblad.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen