Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 oktober 2019

Danska grispriset: Från katastrofnivå till rekordbetalning på ett år

HERNING.

På ett år har de danska grisuppfödarna gått från foderbrist och en usel notering till rekordbetalning.

 Det var 1 520 deltagare anmälda när den danska griskongressen startade. Ytterligare några hundra ansluter under de två dagar som den pågår.
Det var 1 520 deltagare anmälda när den danska griskongressen startade. Ytterligare några hundra ansluter under de två dagar som den pågår. FOTO: Göran Berglund

Några dagar innan griskongressen startade kungjorde marknadsdominanten Danish Crown en höjning med 20 öre till 12:80 danska kronor. Ett sådant högt pris har inte betalats sedan 2001 och då är efterlikvid inte inräknad.

Vid samma tidpunkt året innan låg betalningen på 8:30 och skillnaden motsvarar 6:30 svenska kronor.

Chans till återhämtning

– För ett år sedan hade hälften av de danska grisproducenterna ekonomiska problem. Nu kan de återhämta sig men det kommer att dröja innan vi ser några större investeringar, säger Christian Fink Hansen, VD för Landbrug & Fødevarers grissektion.

 Frank Øland, chefsekonom på Landbrug & Fødevarer, anser att en eventuell hård brexit inte skulle kunna komma vid ett bättre tillfälle.
Frank Øland, chefsekonom på Landbrug & Fødevarer, anser att en eventuell hård brexit inte skulle kunna komma vid ett bättre tillfälle. FOTO: Göran Berglund

Prisrallyt är en följd av den afrikanska svinpestens härjningar i Asien och då framför allt i Kina. Beräkningarna är osäkra men bedömare räknar med att Kina har tappat runt en tredjedel av sin grisproduktion.

Tomma stall att hyra

Importbehovet är så stort att resten av världen inte kan fylla det ens om all export gick till Kina. För Europas del tror experterna inte att produktionen kan öka mer än 5 procent.

– Om man tar mig själv som exempel fick jag halv skörd förra året och fick köpa spannmål dyrt. Det har varit riktigt tufft fram till i vår och några fick sluta helt medan andra inte kunde sätta in grisar. Nu försöker de som är kvar hyra eller köpa de stall som står tomma, säger Søren Søndergaard, vice ordförande i grissektionen.

 Erik Larsen, ordförande i Landbrug & Fødevarers grissektion, talar med vice ordförande Søren Søndergaard och VD Christian Fink Hansen i bakgrunden.
Erik Larsen, ordförande i Landbrug & Fødevarers grissektion, talar med vice ordförande Søren Søndergaard och VD Christian Fink Hansen i bakgrunden. FOTO: Göran Berglund

Slakten minskar ännu

De låga priserna i kombination med torkan gjorde att grisslakten i Danmark på ett år minskade med 8 procent. Trenden har fortfarande inte börjat vända.

– Självklart är det viktigt för den danska grisnäringen att slakterierna har en hög beläggning. I förlängningen påverkar det förstås grisuppfödarna, säger Christian Fink Hansen.

Brexit oroar inte längre

Det första halvåret 2019 exporterade den danska livsmedelssektorn till ett värde av 166 miljarder danska kronor vilket är mer än någonsin tidigare. Farhågorna för en eventuell hård brexit börjar också klinga av.

– En hård brexit skulle inte kunna komma vid en bättre tidpunkt. De procent som varorna skulle öka i pris kommer vi att få de brittiska konsumenterna att betala. Och i annat fall finns en massiv efterfrågan på andra håll i världen, säger Frank Øland, chefsekonom på Landbrug & Fødevarer.

 Kim Heiselberg är nyvald ordförande för den ofta ganska upproriska branschorganisationen Danske Svineproducenter.
Kim Heiselberg är nyvald ordförande för den ofta ganska upproriska branschorganisationen Danske Svineproducenter. FOTO: Göran Berglund

Bland de mest effektiva

Trots en av världens högsta lönekostnader fortsätter Danmark att ligga i toppskiktet vad gäller låga produktionskostnader. Danska snittkostnaden på 10:35 danska kronor kan jämföras med 12:16 i Sverige.

Det som möjligtvis kan oroa är en liten ökning av smågrisdödligheten och en marginell försämring av hanteringen av sjuka grisar. Men hacket i kurvan kan förmodligen till stor del förklaras med fjolårets varma sommar.

Snart adjö till zink

Frågan är vad utfasningen av medicinsk zink i juni 2022 kommer att innebära för produktionsresultaten. Danska grisnäringen lägger i alla fall ned stor kraft på att göra övergången så skonsam som möjlig.

Råden till de danska grisbönderna är att nu göra de nödvändiga investeringarna och fortsätta vara lika effektiva.

– Cirka 40 procent av våra slaktgrisstall skulle behöva renoveras under de kommande tio åren bara för att bibehålla nuvarande produktion, säger Christian Fink Hansen.

LÄS MER: Dålig efterfrågan i Danmark på grisar med hel svansLÄS MER: Låga priser oroar danska grisproducenter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen