Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2017

Från pizzabagare till äggproducent

BJÖRKNÄS, NORRBOTTEN.

Han ville egentligen fortsätta som veterinär i det nya hemlandet, men i stället blev Salar Rasoul äggproducent. Hönseriet är landets nordligaste och det enda i kommunen.

– Jag är van att kämpa och det har varit en hel del motgångar, konstaterar Salle, 37.

 Produktionen i Björknäs består av ungefär 12 000 frigående hönor i tre våningar. Äggen säljs till Norrlandsägg.
Produktionen i Björknäs består av ungefär 12 000 frigående hönor i tre våningar. Äggen säljs till Norrlandsägg. FOTO: Göran Berglund

I augusti förra året flyttade de 12 000 hönorna in i det nybyggda stallet i Björknäs utmed landsvägen några kilometer väster om Kalix. Det är inte utan stolthet som Salar Rasoul, mest kallad Salle, visar runt i lokalerna.

”Jag backade aldrig”

Varje dag plockar och paketerar han en pall med 10 800 ägg, ett jobb som tar honom ungefär en timma. En gång i veckan kommer uppköparen Norrlandsägg och hämtar 6–8 pallar till anläggningen i Umeå.

– Det har varit många problem på vägen hit, men jag backade aldrig. Det är inte så lätt att komma i gång i Sverige, menar Salle.

 Nästan 11 000 ägg om dagen brukar hönorna i Salar Rasouls stall värpa varje dag. Att sortera och paketera brukar ta honom en timma. Salle sköter det mesta själv i hönseriet.
Nästan 11 000 ägg om dagen brukar hönorna i Salar Rasouls stall värpa varje dag. Att sortera och paketera brukar ta honom en timma. Salle sköter det mesta själv i hönseriet. FOTO: Göran Berglund

Hans livs historia skulle mycket väl kunna tjäna som manus till en film. Efter att ha trakasserats av beväpnade, kriminella gäng i irakiska Kurdistan bestämde sig Salle för att fly till Europa. Av en slump kom han 2003 till Sverige, nästan helt utan pengar.

Arbetade på restaurang

I hemlandet hade han utbildat sig till veterinär och arbetade under tolv år på en stor anläggning med produktion av slaktkycklingar, ägg och kläckeri. Totalt rörde det sig om 175 000 djur och de var ett 30-tal anställda, däribland också Salars pappa.

Genom kontakter med landsmän hamnade Salle tidigt i Haparanda och sedan Kalix. Han arbetade på restaurang och startade egna rörelser redan innan han ens hade uppehållstillstånd.

– Jag har inte varit arbetslös en dag sedan jag kom hit och jag lärde mig svenska på egen hand. Men jag är egentligen ingen pizzabagare och tröttnade så småningom, konstaterar han.

 Nästan 11 000 ägg om dagen brukar hönorna i Salar Rasouls stall värpa varje dag. Att sortera och paketera brukar ta honom en timma.
Nästan 11 000 ägg om dagen brukar hönorna i Salar Rasouls stall värpa varje dag. Att sortera och paketera brukar ta honom en timma. FOTO: Göran Berglund

Nekades miljötillstånd

För fyra år sedan bestämde han sig för att sälja restaurangerna. Han förstod att det skulle bli svårt att få arbete som veterinär och hade i stället börjat skissa på ett hönseri. Men för de två första markköpen som han gjorde blev Salle nekad miljötillstånd.

Kommunen tipsade honom att ta kontakt med Hushållningssällskapet för rådgivning. Salle köpte 12,5 hektar och det blev tredje gången gillt. Redan efter två månader kom godkännandet.

– Sedan sökte jag investeringsstöd och var den förste som fick det beviljat. Det var nog ett plus att jag var invandrare och sedan misstänker jag att de gillade min livshistoria, säger han med ett klurigt leende.

SE FILM: Salle övergav pizzorna till förmån för hönsen

Problem med utrustningen

Hushållningssällskapet hjälpte honom med en affärsplan. Salle hade inte insett behovet av att ha klart med en uppköpare innan produktionen startade och att ha kontrakt med någon som tog hand om och spred gödseln. Han låter förstå att han har lärt sig mycket under resans gång.

 Stallet i Björknäs är på närmare 1 000 kvadratmeter och stod klart förra sommaren. Ägaren Salar Rasoul köper allt foder och samarbetar med en yngre lantbrukare i trakten när det gäller gödseln.
Stallet i Björknäs är på närmare 1 000 kvadratmeter och stod klart förra sommaren. Ägaren Salar Rasoul köper allt foder och samarbetar med en yngre lantbrukare i trakten när det gäller gödseln. FOTO: Göran Berglund

Tyvärr uppstod problem med utrustningen redan under de första månaderna. Både ljuset och ventilationen krånglade och fick periodvis skötas manuellt. Dessutom ledde felaktigt foder till att han tillsammans med vänner i vintras tvingades skrapa rinnande gödsel ur stallet.

– Inte så kul när det är 20 minusgrader ute. Men när allt fungerar ska det inte vara så mycket jobb. Då kan jag styra anläggningen via mobiltelefonen, säger Salle.

Han är i stallet flera gånger per dag och tre timmar varje eftermiddag säljer man ägg direkt till kund. I december byter Salle ut hönorna för första gången och han tycker det är märkligt att han ska behöva betala för att bli av med de gamla djuren.

– Det kostar mig 80 000–90 000 kronor trots att det är kött som skulle kunna användas, suckar han.

”Ringer till pappa”

Salle räknar med några kämpiga år där han i första hand måste hålla företaget i gång, men på sikt hoppas han att kunna utöka verksamheten. Idéer saknas inte.

– Och om jag har några problem som jag inte kan lösa så ringer jag till pappa i Kurdistan, säger Salle och ler igen.

 Merparten av produktionen säljs till Norrlandsägg men Salle har också försäljning direkt till kund.
Merparten av produktionen säljs till Norrlandsägg men Salle har också försäljning direkt till kund. FOTO: Göran Berglund

Driver hönseri – och hårsalong

Salar Rasouls stall utanför Kalix har godkännande för frigående 12 000 hönor. Stallet är totalt på närmare 1 000 kvadratmeter och har ett trevåningssystem.

Gödseln hämtas av en yngre lantbrukare någon mil bort.

Innan Salle startade hönseriet drev han två restauranger. Han äger även en frisörsalong.

Totalt köpte Salle 12,5 hektar till stallbygget. Av det som växer på ängsmarken säljer han en del som hästfoder.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen