Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 februari 2018

Frankrike storinvesterar i moderniserat jordbruk

Frankrike planerar att investera 5 miljarder euro, motsvarande drygt 50 miljarder kronor, på att modernisera och göra landets jordbruk miljövänligare.

FOTO: Mostphotos

Frankrikes president presenterade i förra veckan en investeringsplanen för att modenisera landets jordbruk, med 5 miljarder euro i finansiering.

Finansieringen ska användas för att omvandla landets jordbruk, med en ökad satsning på hållbart och organiskt jordbruk, skriver Farmers Weekly.

Vill föryngra lantbruket

Målet är är också att skapa en föryngring bland lantbrukarna, sade landets president under en tal under torsdagen i Paris.

Uppemot 40 procent av landets jordbrukare kommer att ha nått pensionsålden år 2020 och därför är det nödvändigt att öka ansträngningarna att få in nytt blod, sade Macron, citerad av Farmers Weekly.

I paketet ingår ett investeringspaket på en miljard euro, för att etablera unga lantbrukare, med målet att minska den tynga lånebördan.

Satsar på djurvälfärd

Frankrike ska även öka satsningen på djurvälfärd, ekologisk ordning och livsmedelssäkerhet, där målet är att 15 procent av marken ska ha ekologisk produktion år 2022.

– Dagens utmaningar inom jordbruket gör att vi inte kan falla tillbaka på tidigare utgångspunkter. Vi kan inte längre låta vissa personer fungera som försvarare av jordbruket och stödjare av status quo, när status quo är det som sakta dödar jordbruket, sade Macron till sin publik, enligt Farmers Weekly.

Han varnar även för de ökade köp av fransk mark som har skett från utlandet, där bland annat kinesiska Hongyang investerade i 2 600 hektar potentiell jordbruksmark.

LÄS OCKSÅ: Alla franska hönor ska vara frigående 2022

Relaterade artiklar

Till toppen