Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 juli 2019

Fransk lantbrukare omkom i fält - instängd i eldhärd

Europa lamslås av en värmebölja. I Frankrike har jordbrukare i området Oise norr om Paris fått order om att stoppa skördearbetet på obestämd tid, sedan hundratals hektar eldhärjats på grund av torka och intensiv värme.

 Minst en jordbrukare har omkommit sedan han blivit instängd i en eldhärd, rapporterar lokala medier. Totalt har fem dödsfall i Frankrike hittills kopplats till värmeböljan, enligt BBC.
Minst en jordbrukare har omkommit sedan han blivit instängd i en eldhärd, rapporterar lokala medier. Totalt har fem dödsfall i Frankrike hittills kopplats till värmeböljan, enligt BBC. FOTO: Istock

I Frankrike har jordbrukare i området Oise norr om Paris fått order om att stoppa skördearbetet på obestämd tid, sedan hundratals hektar eldhärjats på grund av torka och intensiv värme. Det är första gången någonsin som myndigheter har beslutat att avbryta skörden.

I Oise arbetade 260 brandmän med att släcka bränder på åkrar och i skogar under gårdagen.

En omkom

Minst en jordbrukare har omkommit sedan han blivit instängd i en eldhärd, rapporterar lokala medier. Totalt har fem dödsfall i Frankrike hittills kopplats till värmeböljan, enligt BBC.

Oise är ett av 20 administrativa departement i norra Frankrike som i veckan placerades under ”röd flagg” under ett nytt nationellt franskt varningssystem. Temperaturer upp emot 42 grader har registrerats.

2003 i färskt minne

Rekordvärmen sommaren 2003 är fortfarande i färskt minne i Frankrike. 15 000 människor uppskattas då ha avlidit till följd av hettan, varav många äldre.

Kombinationen hetta och torka har drabbat Normandie i norr, områdena runt Paris, och Lorraine på gränsen mot Tyskland.

Myndigheterna avråder nu från bil- och tågresor. Det gäller även landets norra delar, vilket aldrig hänt förut. ”Ingen är immun mot värmeslag”, heter det i varningarna.

Tekniska problem

Tågbolagen har stora tekniska problem och tåg ställs in. Ett bolag har så många förseningar att den stoppat biljettförsäljningen tills vidare.

Hettan är värst i öst, mot alperna. I väster mot Atlanten blåser stormvindar.

Glaciären la Grande Motte i Tignes brukar vara öppen för skidåkning på sommaren, men personalen har stängt liftarna efter att smältande is lämnat farliga sprickor i underlaget.

Flera rekordtemperaturer

I Belgien har den högsta temperaturen någonsin uppmätts sedan mätningarna startade – 41,8 grader i staden Begijnendijk i norra delen av landet.

Även i Nederländerna, Tyskland och Luxemburg har rekordtemperaturer noterats – 41, 7 grader i nederländska Deelen, 42,6 i tyska Lingen och 40,8 i Luxemburg.

I Storbritannien klättrade temperaturen på torsdagen för andra gången i historien över 38 grader.

LÄS MER: Släckte brand med flytande gödsel

Relaterade artiklar

Till toppen