Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 september 2017

Frasbranden tillbaka vid Hornborgasjön

Frasbranden har åter blossat upp i området kring Hornborgasjön i Västergötland. Ett tiotal kalvar dog inom loppet av två dagar i en ovaccinerad besättning. Frasbrand har även konstaterats i Skåne.

 Frasbrand börjar ofta med hälta på ett bakben. Utan behandling med penicillin dör djuret normalt inom ett dygn.
Frasbrand börjar ofta med hälta på ett bakben. Utan behandling med penicillin dör djuret normalt inom ett dygn. FOTO: Göran Berglund

Det var i mitten av augusti som utbrottet inträffade på gården Dagsnäs vid Hornborgasjön mellan Skara och Falköping. Arrendatorn Johan Tell, som driver storskalig uppfödning på flera gårdar i området, minns att man gjorde upptäckten på en fredag.

– Djuren betade utmed sjön och vi hade inte haft några tidigare utbrott på de markerna. Vi vaccinerade förra året på Dagsnäs men till i år tog vi beslutet att inte göra det, berättar Johan Tell.

När de första fallen upptäcktes inleddes vaccinering. Den första gruppen bestod av 80 kor med kalvar och den andra av 50 kor med kalvar.

– När vi tog in djuren såg vi att några av kalvarna haltade och trots att de fick vaccinet så snart tappade vi ändå några av dem under lördagen. Men därefter har vi inte haft några fler sjukdomsfall, konstaterar Johan Tell.

Det var 2015 som ett dussintal nötuppfödare i området, totalt i sju socknar, fick frasbrand i sina besättningar. En av de gårdar som drabbades var Stora Bjurum som även den numera drivs av Johan Tell.

– På Bjurum började man vaccinera i samband med utbrottet 2015 och där har vi fortsatt vaccinera sedan dess, säger han.

Enligt länsstyrelsens sammanställning inträffade endast fem konstaterade fall av frasbrand under 2016 och förutom de djur som nu dog på Dagsnäs har det i år inskränkt sig till några enstaka fall.

– Det är inget att ta miste på när det inträffar. Musklerna blir svarta och det frasar om huden. Sedan går det otroligt snabbt så det gäller att vara på tårna, menar Johan Tell.

Frasbrand påminner om mjältbrand såtillvida att sjukdomen sprids av sporer som överlever i marken under decennier. Djuret får i sig sporerna genom munnen och dessa kan sedan ligga vilande i kroppen i väntan på rätt förhållande för bakterietillväxt.

Sjukdomen är anmälningspliktig först när den diagnosticerats. LRF Västra Götaland bildade 2015 tillsammans med länsstyrelsen en arbetsgrupp för att informera djurhållare och försöka fastställa smittoorsaken.

Någon förklaring varför just Falbygden drabbats finns ännu inte. En del misstänker den omfattande spridningen av avloppsslam på jordbruksmark medan andra funderar på om den stora förekomsten av tranor och gäss kan ha något med saken att göra.

Enligt Gård & Djurhälsan har frasbrand även konstaterats i Skåne, främst i östra delarna.

Huden frasar och muskulaturen mörknar

Sjukdomen har fått sitt namn av det frasande ljud som hörs när man trycker på de ansvällningar som bildas under huden. På engelska heter den blackleg vilket syftar på att den nedbrutna muskulaturen mörknar.

Frasbrand har ett mycket snabbt förlopp och börjar ofta med hälta på ett bakben. Svullnaden är först varm och öm men övergår snart till att bli kall och utan smärtkänsla. Djuret får feber, hög puls och slutar äta. Utan behandling med penicillin dör det normalt inom ett dygn.

Läs mer: Frasbranden på Falbygden förbryllar experternaLars-Åke tar det säkra före det osäkra och vaccinerar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen