Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juli 2018

Friska kor slås ut i förtid

Den genomsnittliga livslängden hos svenska mjölkkor har inte ökat de senaste 10-15 åren. En studie från SLU visar att mjölkproducenternas prioriteringar är viktiga för kornas livslängd.

 Lönsamheten kan bli bättre med längre livslängd för mjölkkorna.
Lönsamheten kan bli bättre med längre livslängd för mjölkkorna. FOTO: Ann Lindén

För lantbrukare leder kor med längre livslängd till förbättrad lönsamhet och bättre återbetalning på den investering som gjorts att föda upp en kvigkalv till en mjölkande ko.

Ökad medvetenhet

Ulf Emanuelson på SLU efterlyser en ökad medvetenhet och menar att väldigt få mjölkproducenter har fokus på ökad livslängd eller ser det som ett självändamål.

– Vi måste få lantbrukarna att tro på presenterade resultat och tillsammans med rådgivarna arbeta med vad som är möjligt att göra för att få en förlängd livslängd och ökad lönsamhet för lantbrukaren.

Skillnad i livslängd

Med hjälp av material från kokontrollen undersökte forskare faktorer på besättningsnivå och sambandet med genomsnittlig livslängd. Resultatet visar på nästan två års skillnad i genomsnittlig livslängd mellan de besättningar som hade kortast livslängd och de som hade längst.

Stora besättningar och framförallt besättningar som ökat mycket i storlek hade kortare genomsnittlig livslängd. Det hade även besättningar med kor som slogs ut tidigt i laktationen.

Satsar på nästa generation

En vanlig förklaring till utslagning är att lantbrukare som har fullt i ladugården gör plats för en kviga som kalvar genom att slå ut en ko. Ulf Emanuelson säger att många mjölkbönder satsar på nästa generation för att undvika risk i största möjligaste mån.

– Är man för försiktig förlorar man möjlighet att tjäna pengar. Ett sätt att öka lönsamheten i mjölkproduktion kan vara att arbeta strategiskt med könsseparerad sperma när man väljer påläggskalvar.

”Är oetiskt”

Thomas Åkerlund, mjölkproducent på Långberget lantbruk, har fler äldre kor. Han säljer av sitt överskott av kvigor och menar att förebyggande arbete är vägen till att få äldre, friska och produktiva kor.

– Jag arbetar mycket med hygien och friska juver. I genomsnitt har mina kor 3-4 laktationer och min äldsta ko har fått 12 kalvar. Det är väldigt tillfredsställande. För mig är det oetiskt att skicka fullt friska kor till slakt för att kalva in kvigor. Har man dåliga kor kan man ta fram köttras på dem.

”Bli mer affärsmässiga”

Eftersom det finns många goda skäl att behålla korna längre i besättningarna är det viktigt att göra livslängden mer synlig på besättningsnivå.

– Idag slutar många bönder med mjölkkor för att det är så ekonomiskt tufft. Bönderna måste bli mer affärsmässiga och den här slutsatsen är kunskap som gynnar mjölkproducenterna, säger Ulf Emanuelson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen