Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 januari 2018

Fritt fram för brittiskt kött i Kina

Theresa May och Kinas premiärminister Li Keqiang lovar utökad handel mellan Storbritannien och Kina. Inom sex månader ska det 20 år gamla embargot på export mot nötkött från Storbritannien till Kina hävas.

 Theresa May besöker Kina och Kinas premiärminister Li Keqiang under tre dagar denna vecka.
Theresa May besöker Kina och Kinas premiärminister Li Keqiang under tre dagar denna vecka.

I samband med sitt besök i Kina meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att Storbritannien och Kina är överens om att lyfta embargot på export av brittiskt nötkött till Kina.

Därmed kommer brittiskt kött att börja serveras på kinesiska tallrikar igen efter över 20 år.

Embargot inrättades 1996 i samband med utbrottet av Galna-ko sjukan (BSE) i Storbritannien. Embargots avskaffande öppnar upp den enorma kinesiska marknaden för Storbritanniens nötköttsproducenter, med tillgång till 1,4 miljarder potentiella konsumenter.

LÄS OCKSÅ: Avtalet om nötkött mellan EU och Mercosur nära ett avgörande

Större export av mjölkprodukter

May som är i Kina för att diskutera framtida handelsmöjligheter säger också att man är överens om utökad export av mjölkprodukter.

– Vi är överens om nya medel för att förbättra tillgången till den Kinesiska marknaden och för att undanröja hinder för handeln. Detta inkluderar en överenskommelse att lyfta embargon mot nötköttexport från Storbritannien till Kina inom sex månader. Samt en överenskommelse att tillåta större export av mjölkprodukter från Storbritannien till Kina, sa May på onsdagen, enligt tidningen The Mirror.

”Brexit ska inte påverka vår relation”

Kinas premiärminister Li Keqiang lovade samtidigt att den bilaterala relationen mellan länderna inte kommer att påverkas av en förändrad relation mellan Storbritannien och EU.

LÄS OCKSÅ: Ett steg närmare svensk grisexport till KinaLÄS OCKSÅ: Snart äts lika mycket gris i Kina som i Europa (LRF-PREMIUM)LÄS OCKSÅ: Brexitavtal undanröjer hård gräns (LRF-PREMIUM)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen