Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 maj 2019

Fröblandningar ska öka mångfalden i lantbruket

Den biologiska mångfalden ska öka med blommande åkrar. Det hoppas Hushållningssällskapet som har dragit i gång ett odlingsförsök på Hallfreda gård i Follingbo på Gotland, som drivs av Sveriges Lantbruks universitet.

 Olika blommor som blommar olika tider ska fylla gapet mellan de grödor som växer i lantbruket.
Olika blommor som blommar olika tider ska fylla gapet mellan de grödor som växer i lantbruket. FOTO: Ann Lindén

Det är bland annat röd vallmo, honungsört och gul sötväppling om sås i strängar på en åker på Hallfreda gård i Follingbo, uppger Sveriges Radio P4 Gotland.

Tanken är att ha olika blommor som blommar olika tider för att på så sätt fylla luckor mellan de grödor som växer i lantbruket.

Flera fördelar

– Folk inom lantbruket får upp ögonen på att det ser trevligt ut och att det gynnar dem att det finns pollinerande insekter, och att det blir en mer blommande värld, säger Anders Ljung, biodlare, som arbetar med Hushållningssällskapets studie, till P4 Gotland.

Gynnar fälten

Andreas Nypelius, driftsledare SLU:s fastighet på Hallfreda gård, menar att det gör hans fält mer rationella med ängsblommor. Då han kan plocka bort delar som ligger otillgängligt till för att så på, och i stället gynna biologisk mångfald.

Han påpekar det positiva att Jordbruksverkat har förenklat EU-ansökningarna för lantbrukare när det gäller att använda en bit av åkern till annat.

– För tre-fyra år sedan var du tvungen att plocka ut den arealen från din EU-ansökan. Då blev du bestraffad med att du inte fick dina stöd. Nu kan du behålla dina stöd så att dagens lantbruk kan bedrivas rationellt, men också gynna biologisk mångfald, säger Andreas Nypelius till P4 Gotland.

Relaterade artiklar

Till toppen