Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 mars 2019

Fruktad parasit drabbar potatisodlare

Den fruktade parasiten rotgallnematoden, som förstör rötterna på olika grödor, upptäcktes i Sverige för två år sedan. Nu har den fått en av landets största potatisodlare att lägga av.

 Potatis, en optimal gröda för den fruktade parasiten rotgallnematoden, som nu har upptäckts i södra Sverige.
Potatis, en optimal gröda för den fruktade parasiten rotgallnematoden, som nu har upptäckts i södra Sverige. FOTO: Anders Wiklund / TT

Parasiten, en liten rundmask, angriper alltifrån potatis till ogräs, och orsakar knutor på rötterna. Då hämmas växtens förmåga att ta upp vatten och näringsämnen – en mardröm för odlare.

– Den går på rötterna så den kan få skördesänkande konsekvenser på många olika grödor, förklarar Carin Bunnvik, chef på Jordbruksverkets växtregelenhet, till TT.

Fem drabbade lantbruk

Parasiten hittades första gången i landet för två år sedan, enligt Jordbruksverket.

– Vi har känt till förekomsten sen 2017. Första fallet vi fick bekräftat låg i västra Blekinge.

Myndigheten har tagit prover som bekräftar parasitfynden på totalt fem jordbruk, varav två i Blekinge och tre i Skåne. För de drabbade lantbruken blir konsekvensen karantän – ett konkret odlingsstopp – för att bli av med eländet.

– På de fälten man hittat rotgallnematoden får man inte odla annat än den sanerande grödan oljerättika det första året, säger Carin Bunnvik och fortsätter:

– Nu letar vi med ljus och lyckta efter resistenta sorter av andra grödor, men vi är bara i början i processen.

”Svälta ut den”

En av de drabbade är Trolle Ljungby gods, som bland annat är en av landets största potatisodlare. Potatisodlingen har levererat ungefär 240 miljoner kilo potatis årligen till chipsindustrin. Nu slutar man odla potatis helt, något som Kristianstadsbladet tidigare rapporterat om.

– Ja, jag har bestämt mig för vara drastisk och helt stänga ner potatisodling. säger Carl-Fredrik Wachtmeister, som är vice vd för godset, till TT

Potatis kommer tidigast att odlas på godsets mark om tio år, när rotgallnematoden förhoppningsvis försvunnit helt.

– Det enda sättet är att svälta ut den.

Från andra länder

Rotgallsnematoderna sprids med plantmaterial eller jord – en risk när man exempelvis plogar en bit drabbad jord och sen kör vidare till nästa. Nematoden finns bland annat i Tyskland och Holland.

Hur parasiten kom till Sverige är oklart, men troligtvis via köp av utsäde, säger Carin Bunnvik vid Jordbruksverket.

– Vi kan inte bevisa eller peka ut någon, men en teori är att den har kommit med potatisutsäde från andra länder.

LÄS MER: Rotgallnematod i flera fält

Relaterade artiklar

Till toppen