Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 maj 2018

Full kostnadstäckning för rovdjursstängsel

LRF står fast vid kravet på att tamdjurshållare ska ha full kostnadstäckning för att stängsla ute rovdjur. Nu öppnar också Naturvårdsverket för att betala ersättning för underhåll av stängslen.

 Sven Erik Hammar, LRF.
Sven Erik Hammar, LRF. FOTO: Ann Lindén

En motion från LRF Dalarna hade fått uppbackning av riksförbundsstyrelsen och på grund av enigheten i frågan blev debatten inte särskilt omfattande.

Samhällets ansvar

Den inleddes med att Patrik Ohlsson, regionordförande i LRF Värmland, kom med ett tilläggsyrkande med innebörden att tillgång på budgetmedel inte får begränsa samhällets ansvarstagande för skydd mot rovdjursangrepp.

– När inte stöd för stängsling kan erbjudas ska det kompenseras med en rymligare tillämpning av andra åtgärder som skyddsjakt, menade Patrik Ohlsson.

”Är en framgång”

Styrelsen antog på stående fot även tilläggsyrkandet och dess representant Sven Erik Hammar hade också en färsk, glädjande nyhet att lämna.

– Naturvårdsverket har sedan motionssvaret skrevs hunnit komma med ett förslag om att det ska kunna utgå ersättning även för underhåll av stängsling. Det är en framgång för vårt arbete även om vi ännu inte har hunnit analysera alla detaljer i förslaget, sa Sven Erik Hammar.

LRF:s tidigare krav på full kostnadstäckning vid rovdjursstängsling kvarstår.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen