Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 augusti 2018

Gårdar slås ut men stöd från EU uteblir

Hundratusentals produktionsdjur avlivas till följd av den afrikanska svinpestens framfart. Men någon hjälp från EU blir det inte.

 Hundratusentals grisar avlivas i Rumänien efter utbrott av afrikansk svinpest.
Hundratusentals grisar avlivas i Rumänien efter utbrott av afrikansk svinpest. FOTO: Johan Joelsson

I Rumänien avlivas 140 000 grisar efter ännu ett utbrott av afrikansk svinpest, ASF. Sjukdomen som påträffats på tre intilliggande produktionsplatser tros ha spridit sig genom den närliggande Donaufloden.

Läs mer: Panikslakt av grisar i Rumänien

ASF i Donau

Anläggningarna som ägs av ett och samma företag tog vatten ur floden och myndigheter misstänker att infekterade kadaver dumpats uppströms.

Läs mer: Ännu ett utbrott av afrikansk svinpest i Kina

EU säger nej

Rumänien har rapporterat 156 platser för ASF-utbrott men någon hjälp från EU är inte i sikte. EU-kommissionären Phil Hogan har avvisat landets ansökan om subventioner för att stötta drabbade bönder och hänvisat till att EU:s krisstöd enbart bör användas som en sista utväg.

Läs mer: Ryssland misstänker att grannen har svinpest

Måste göra mer

”Jag förstår att Rumänska grisproducenter är i en svår situation med den afrikanska svinpesten. Men det är extremt viktigt att Rumänska myndigheter använder de verktyg de har via den Europeiska lagstadgan och vidtar alla möjliga åtgärder för att ta kontroll över sjukdomens spridning.” Skrev Phil Hogan i ett brev till den rumänska EU-parlamentarikern Laurentiu Rebega den 14 augusti.

LÄS MER: PREMIUM. Människan största spridnignsriskenStopp för vildsvin vid dansk-tyska gränsen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen