Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 maj 2019

Gårdens skrot kan bli vinst för lantbrukaren

Skrot- och avfallssamarbetet mellan Länsförsäkringar och återvinningsföretaget ReAgro växer sig allt större i Sverige.

Förutom de ekonomiska vinsterna för alla parter, minskas risken för skador på människor och djur markant.

 Skrot- och avfallssamarbetet mellan Länsförsäkringar och återvinningsföretaget ReAgro växer i Sverige.
Bild 1/2 Skrot- och avfallssamarbetet mellan Länsförsäkringar och återvinningsföretaget ReAgro växer i Sverige. FOTO: ReAgro
 Mikael Bengtson är en av ägarna till ReAgro som samlar in skrot på gårdar.
Bild 2/2 Mikael Bengtson är en av ägarna till ReAgro som samlar in skrot på gårdar. FOTO: Per Wilen

Sedan 2012 har återvinningsföretaget ReAgro och Länsförsäkringar bedrivit projektet på Gotland. Nu har intresset exploderat, allt fler vill ansluta sig.

– Då kan folk tänka, vad vinner Länsförsäkringar på det här? Jo, med tanke på att det handlar om skrot och farligt avfall finns det en potentiell skaderisk på både människor och djur som kan innebära dyra saneringskostnader för försäkringsbolaget, säger Mikael Bengtson, en av ägarna i ReAgro.

Faktaruta: ReAgro

ReAgro AB är sedan 1996 verksamt inom återvinningsbranschen och arbetar tillsammans med Sveriges lantbrukare och för lantbrukarna med att ta hand om avfall på ett miljöriktigt sätt. Företaget finns på ett 20-tal orter runt om i landet. Det är familjeägt och har sitt huvudkontor i Knivsta.

Vinnande koncept

Intäkterna från skroten används till att bekosta omhändertagandet av det farliga avfallet, pengarna som blir över går tillbaka till lantbrukarna.

– Det är en winwin-situation. Klimatmässigt är det självklart jättebra, vissa av gårdarna får tillbaka pengar på det, samt att de inte riskerar dyrare försäkringskostnader, säger Mikael Bengtson och fortsätter:

”Ligger i tiden”

– I genomsnitt fick varje gård på Gotland tillbaka 1 000 kronor i fjol. Det pendlade såklart mellan att få tillbaka en hel del, till att vissa fick betala om de inte hade så mycket skrot att det täckte kostnaden för att ta hand om det farliga avfallet, säger Mikael Bengtson.

ReAgro fick redan vid uppstarten ett bra mottagande för projektet. De har kunnat se att vid generationsskiften passar lantbrukare på att städa upp.

– Återvinning ligger dessutom i tiden, vilket känns väldigt positivt för framtiden, säger Mikael Bengtson.

Utökat verksamheten

Efter att verksamheten varit begränsad till Gotland har samarbetsprojektet nu utökats till Södermanland och Stockholm. Egentligen var sista anmälningsdatum för nya gårdar som vill vara med, 31 mars i år, men om intresserade hör av sig direkt till ReAgro, finns det fortfarande möjlighet. 

Faktaruta: Prognosen för de insamlade mängderna 2019

3 000 ton skrot.

100 000 liter olja.

1 500 blybatterier.

300 ton ensilageplast.

1 500 däck.

I år Uppsala

Alldeles nyligen blev det även klart att Länsförsäkringar i Uppsala vill ha ReAgros hjälp i år. Anmälan öppnar i maj och insamlingen startar i augusti.

– Det finns dessutom andra län som är intresserade, så vi hoppas att vårt koncept även sprider sig till andra delar av Sverige. Det ser lovande ut, säger Mikael Bengtson.

Läs mer: Hans kross för avfall till ren vinstBybor plockade fem säckar med burkar längs vägen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen