Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2019

Gefleortens ordförande: ”En epok går i graven”

Arla fortsätter att dra åt svångremmen. Under onsdagen stod det klart att mejerijätten lägger ner Gefleortens mejeri, två år efter sammanslagningen.

– Det är tråkigt men nära på förväntat, säger Thomas Lundgren, ordförande för Gefleortens Mejeriförening.

 Thomas Lundgren, ordförande Gefleortens mejeri och mjölkbonde i Månkarbo.
Thomas Lundgren, ordförande Gefleortens mejeri och mjölkbonde i Månkarbo. FOTO: Ann Lindén

Bakgrunden till nedläggningen är samma som ledde till sammanslagningen år 2017. Då som nu framhålls sviktande ekonomi, nya konsumentbeteenden och hård konkurrens.

– Utvecklingen har inte blivit bättre än 2017, utan bara fortsatt, vilket gör att ett småskaligt mejeri har svårt att klara konkurrensen. Arla har tydligen inte lyckats göra det bättre än vad vi gjorde, och då är det inte så mycket att göra åt, säger Thomas Lundgren.

Försäljningen av färskmjölk har minskat och Gefleortens mejeri har inte kapacitet att möta efterfrågan på exempelvis laktosfria och proteinrika produkter. Mejeriets placering i centrala Gävle bidrar också till att nödvändiga utbyggnader är svåra att genomföra.

 Efter två år som Arla-ägda ska Gefleortens mejeri läggas ner. Mjölken kommer i fortsättningen att levereras till Arlas mejeri i Kallhäll.
Efter två år som Arla-ägda ska Gefleortens mejeri läggas ner. Mjölken kommer i fortsättningen att levereras till Arlas mejeri i Kallhäll. FOTO: Ann Lindén

Mjölken skickas till Stockholm

Beskedet nådde ett femtiotal mjölkleverantörer och ungefär lika många mejerianställda under onsdagen. Mjölken kommer i fortsättningen att levereras till Kallhäll i Stockholm.

Men för mjölkbönderna bli det inte några större förändringar, enligt Thomas Lundgren. Han är själv mjölkproducent med gård i Månkarbo, Tierps kommun.

– En del av mjölken har gått till Kallhäll tidigare, och vart mjölken tar vägen påverkar ju inte bonden egentligen.

”En epok går i graven”

Vid sammanslagningen med Arla 2017 hade Gefleortens mejeri tre målsättningar: att säkra en stabil inkomst för mjölkbönderna och att varumärket Gefleortens samt mejeriet skulle finnas kvar. Nu har en av punkterna fallit. Mejeriet startade 1951 och har i och med det varit i drift i 68 år. Mejeriföreningen bildades redan 1933.

– En epok går i graven, det är såklart sorgligt.

Gefleortens styrelse ägnade onsdagen till att ringa runt till bönderna. Enligt Thomas Lundgren togs beskedet mot med en blandning av sorg och förståelse.

– Många bönder känner sorg. Det lokala mejeriet har varit en stolthet. Men vi är del av Arla nu och de behövde göra detta för att företaget skulle klara konkurrensen.

 Mikael Berglund är en av de mjölkproducenter som har levererat till Gefleortens mejeri.
Mikael Berglund är en av de mjölkproducenter som har levererat till Gefleortens mejeri. FOTO: Privat

”Ett bra beslut”

En av de mjölkproducenter som har levererat till Gefleortens mejeri är Mikael Berglund utanför Tärnsjö. Han har förståelse för beslutet och ser det som en naturlig utveckling.

– Man har haft det på känn och det är nog ett bra beslut. Det är så marknaden ser ut och då måste Arla agera därefter.

Mjölken från gården har levererats till Gefleortens sedan mitten av 70-talet. Mikael Berglund och hans fru tog över gården efter svärföräldrarna 2009. De har 75 årskor i lösdrift med mjölkrobot.

Planerar ni att fortsätta leverera till Arla?

– Absolut, finns ingen anledning att göra något annat. Arla är en bra mejeriförening som utvecklar sitt produktsortiment hela tiden. Som stor aktör har man ju de möjligheterna.

– Mjölken och grädden kommer ju finnas kvar under Gefleortens namn och förhoppningsvis fortsätter konsumenterna att köpa dem. Råvaran kommer ju fortfarande från vårt närområde, fortsätter han.

Ljus framtid för mjölken

Samma typ av framtidstro har Thomas Lundgren märkt hos många andra bönder som tagit emot beskedet.

– Det är en knepig samhällsdebatt gällande mat, klimat och hälsa. Tidigare har det inte riktigt pekat vår väg men det börjar nog ändra sig. Mjölkproduktionen är ett bra livsmedel och det måste få sin plats även om debatten varit polariserad.

LÄS MER: Gefleortens mejeri läggs ner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen