Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 oktober 2018

Getuppfödare blir utan krisstöd

Mjölk-, nötkötts- och fårproducenter kan nu begära krisstöd från regeringen, som för deras del uppgår till cirka 400 miljoner kronor.

Men den som har getuppfödning får inga pengar alls, eftersom getter inte finns som alternativ i ansökningshandlingarna.

 Eva Thoresson på Gålö Gårdsmejeri söder om Stockholm får inget krisstöd. Getter finns nämligen inte med i ansökningshandlingarna.
Eva Thoresson på Gålö Gårdsmejeri söder om Stockholm får inget krisstöd. Getter finns nämligen inte med i ansökningshandlingarna. FOTO: Privat

– Torkan har fått stora konsekvenser för lantbrukarna. Många är oroliga för sina djur och för sin framtid. Med regeringens nationella krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor ger vi lantbrukarna bättre förutsättningar att hantera denna svåra situation, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett uttalande 30 juli i år.

Getter räknas inte

Men det gäller inte de som har getter på sina gårdar – ett faktum som Eva Thoresson på Gålö Gårdsmejeri, söder om Stockholm, har fått uppleva.

– Det som gör mig så frustrerad är att rent allmänt i Sverige så står getter inte med någonstans. Dom finns liksom inte med. När Jordbruksverket skickar ut något är det alltid får eller kor, möjligen häst, som man pratar om. Och nu räknas vi heller inte med i krisstödspaketet, trots att regeringen har slagit sig för bröstet och sagt att de är så duktiga på att hjälpa bönderna.

Tvingades ta bort 30 djur

– Vi har 120 getter och är Stockholms största getgård. Vi driver det som ett lantbruk, och mjölkar getterna och gör ost av mjölken. Sedan föder vi upp killingar till kött. Vi är lika mycket bönder som någon annan! Vi är också drabbade och måste köpa in foder, säger hon.

Under torkan femdubblades priserna på höbalar, vilket har lett till att Eva Thoresson tvingades ta bort 30 av de vuxna djuren. Sannolikt måste även några av killingarna tas bort för att ha råd med foder åt de övriga djuren.

– Gålö Gårdsmejeri är ett mikromejeri, våra marginaler finns inte. Vi kan inte få några banklån utan måste spara och knapra in. Då hade ett krisstödspaket suttit bra.

Skrivelse på gång

Att getter inte ens är nämnda i blanketterna när man ska söka krisstöd tycker hon är både obegripligt och orättvist. Eva Thoresson är medlem i Svenska Getavelsförbundet som planerar en skrivelse från medlemmarna som ska skickas in till Regeringskansliet.

– Vi får se hur det går, men kanske vi kan få vara med på 2019 års utbetalningar.

LÄS MER: Dags att söka krisstödenLÄS MER: Här är stöden som alla väntar påLÄS MER: Många får inte krisstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen