Global fläskbrist ger dyrare julskinka
Många av läckerheterna på julbordet är baserade på fläskkött. Men den stora bristen på griskött gör att julskinka, prinskorv, sylta och revbensspjäll blir dyrare än normalt för konsumenten.
Dels beror bristen på fläskkött på förra årets torka i Sverige då fem procent av den svenska grisuppfödningen försvann. Men framför allt är det den kinesiska grisnäringen som drabbats hårt av afrikansk svinpest, och därför importeras stora mängder fläskkött från Europa.
Dubbelt så dyrt i Danmark
Det har pressat upp fläskpriset med i genomsnitt 42 procent.
– I Danmark har fläskpriset stigit med 52 procent på ett år, och även i Sverige stiger priset på råvaran, säger Emma Frödå, ansvarig för lantbruksfrågor vid Danske bank, till Expressen.
Färre priskampanjer
Konsumenterna kan därför räkna med att skinkan blir dyrare på årets julbord.
– Det bör även innebära att de svenska slakterierna fortsatt kan höja priset på griskött till både detaljhandel och livsmedelsindustri rejält framöver. Hur mycket har jag svårt att säga, säger Emma Frödå.
Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör hos Scan, kan inte säga hur mycket priset kommer att öka, men det kommer helt klart att vara dyrare att köpa julskinka i år än i fjol.
– Vi betalar mer till bonden och det är sannolikt att priserna till konsument också stiger. Den stora skillnaden i år tror jag är att det inte blir lika många priskampanjer på julskinka, säger han till Expressen.
Fläskbrist i minst två år
Halmstadföretagen Korvpojkarna AB, Pärsons, JM:s Chark och Charkuterifabriken Sverige AB står för nästan 60 procent av Sveriges totala produktion av charkuterivaror. Fläskbristen påverkar deras produktion och prissättning.
– Ska det räcka till alla så kan vi inte köra extrapriser gentemot handlarna som vi gjort tidigare år, säger Korvpojkarnas VD Ola Persson till Hallandsposten.
Allt tyder på att priserna kommer vara fortsatt höga även efter julhelgen tror han.
– Det kommer att ta tid för grisnäringen att hämta sig, vi kan nog få räkna med brist på fläskkött under ett par års tid, siar Ola Persson.