Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 februari 2018

Globala mejeri- och sockerpriser sjunker

Som helhet låg FAO Food Price Index oförändrat under januari, jämfört med i december. Mejeri- och sockerpriserna faller, medan priserna för spannmål ökar.

FOTO: Mostphotos

Det globala indexet FAO Food Price Index hamnade på 169,5 i januari, vilket visserligen är oförändrat jämfört med i december. Men det är tre procentenheter lägre än i januari 2017. Samtidigt som priserna ökar för spannmål så sjunker de för mejeriprodukter och socker.

Mejeripriser faller

Index för mejeripriser landade på 179,9 punkter under januari, vilket är en minskning med 2,4 procent, eller 4,5 punkter jämfört med i december. Jämför man på över en längre period så ligger index dock hela 41 procent högre än i april 2016. Ett fall sker i priserna för smör och ost, medan priserna för mjölkpulver och skummjölkspulver stiger. Lägre produktion än väntat i Nya Zeeland är en orsak till uppgången.

Spannmål ökar

Däremot ökar priserna för spannål med 2,5 procent, med en uppgång på 6,3 procent jämfört medmotsvarande period i fjol. En minskning skedde för vete och majs, delvis på grund av en svagare dollar och problem orsakade av dåligt väder.

Oljor oförändrade

För vegetabiliska oljor var priset oförändrat, med undantag för palmolja där de ökade något på grund av produktionsbortfall. Solros- och rapsolja föll.

Köttpriser oförändrade

Även köttpriserna är nästintill oförändrade från den tidigare reviderade nivån under december. Med den nivån som utgångspunkt ligger indexet 7,4 procent högre än priserna i fjol och 19,5 procent under höjdpunkten för augusti 2014. Stora exportmängde av såväl fjäderfä som svinkött ledde till ett prisfall, medan nötkött ökade, som en följd av minskad export från Asien.

Sockerpriserna rasar

En minskning kan även noteras för sockerpriser, med 3,2 procent förhållande till december och 30,4 procent på årsbasis. En hög produktion i sockerproducerande länder pressar priserna, enligt FAO.

LÄS OCKSÅ: Stigande matpriser i världen

Relaterade artiklar

Till toppen