Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 juni 2016

Glyfosat godkänns i ytterligare 18 månader

I dag kan EU-kommissionen avgöra om det blir en ny prövning av glyfosat. Beslutet måste fattas före 1 juli då det nuvarande tillståndet för det mest använda ogräsmedlet löper ut.

Då EU-länderna inte lyckats komma överens om att förlänga tillståndet för glyfosat kliver nu EU-kommissionen själv in och beslutar om att godkänna glyfosat i ytterligare i 18 månader. Detta som en temporär åtgärd i väntan på att EUs kemimyndighet (ECHA) prövar om glyfosat kan vara cancerframkallande.

Hade kommissionen inte fattat detta beslut hade tillståndet för glyfosat löpt ut den 1 juli.

Processen kring glyfosat har varit mycket utdragen. Senast på midsommarafton träffades EU-ländernas så kallade överprövningskommitté för att ta ställning till medlet. Men då lyckades länderna inte ta beslut om att säga ja eller nej till EU-kommissionens förslag att tillfälligt förlänga tillståndet i 12-18 månader. 

Det var då 19 länder, däribland Sverige, som stödde förslaget, enligt nyhetsbyrån Agra Europe. Men det räckte inte för en kvalificerad majoritet. Både Frankrike och Malta röstade emot, medan Tyskland, Italien, Grekland, Österrike, Portugal, Bulgarien och Luxemburg avstod från att rösta.

Relaterade artiklar

Till toppen