Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 juni 2016

"Godkännandet av glyfosat har fastnat i ett politiskt spel"

Vytenis Andriukaitis är mannen som har glyfosatets öde i sin hand. Den litauiske hjärtkirurgen, som slogs för frihet från Sovjetväldet, har som EU-kommissionär hamnat mitt i striden om EUs mest använda bekämpningsmedel. – Vi måste grunda våra beslut på vetenskap, men medlemsländerna är inte redo att fatta sådana utan gömmer sig bakom kommissionen. Det är oacceptabelt, säger Vytenis Andriukaitis i en exklusiv intervju med Land Lantbruk.

FOTO: Etienne Ansotte

På midsommarafton träffas EU-länderna i ett sista försök att ta ställning till ett godkännande av glyfosat. Om mötet resulterar i ett nytt misslyckande löper tillståndet för glyfosat ut den 1 juli. Endast kommissionen kan i så fall rädda glyfosatanvändningen i EU genom att själv gå in och ge godkänt, vilket den hittills vägrat.

– Godkännandet av glyfosat har fastnat i ett politiskt spel, säger Vytenis Adriukaitis som nu sätter maximal press på länderna att till sist enas vid mötet på midsommarafton.

Kan förbjuda enskilda preparat

Det är på EU-nivå som själva det verksamma ämnet glyfosat godkänns.

– Glyfosat har vi mycket lång erfarenhet av, och vi vet hur det ska hanteras. Vetenskapen visar att det är mycket osannolikt att det är cancerframkallande.

Om EU-länderna vill förbjuda enskilda preparat som innehåller glyfosat så har de själva möjlighet att göra detta, framhåller den ansvarige kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet.

– Om något land tycker att Roundup är farligt, så kan det förbjuda det. Men vad gäller medlet glyfosat måste man följa strikta vetenskapliga bevis. Det respekterar inte vissa medlemsländer.

Går rykten

I Bryssel går rykten om att kommissionen till sist ändå kommer att godkänna glyfosat i ytterligare 18 månader innan tillståndet går ut den 1 juli. Men till Land Lantbruk säger Vytenis Andriukaitis, att detta är en sak för länderna att ta ställning till.

– Vår position är mycket enkel. Vi vill ha alla medlemsländer med oss i beslutet att förlänga tillståndet för glyfosat i 18 månader.

Kommissionen föreslår också vissa restriktioner i användningen.

– Vi föreslår många instrument som är mycket rimliga att diskutera om igen.

En maktkamp 

Hur kunde det gå så här långt, är det många som frågar sig. Varför fick ett rutinmässigt godkännande av det preparat som så länge använts och sålts i ofantliga mängder en så stor politisk sprängkraft att EU-länderna inte förmår fatta ett gemensamt beslut.

– Det är ett politiskt spel, menar Andriukaitis.

Glyfosat har hamnat i centrum för en maktkamp mellan kommissionen och enskilda EU-länder. Och ingen vill bli sittande med Svarte Petter.

De motstridiga uppgifterna från forskarna om huruvida glyfosat är cancerframkallande eller inte följt av en inflammerad debatt i EU-parlamentet har medverkat till att kasta skugga över preparatet. Och där vill politikerna i de stora EU-länderna Tyskland, Frankrike och Italien inte gärna befinna sig. Då är det lättare att låta EU-kommissionen lösa problemet, och ge sitt okej, vilket reglerna möjliggör.

Relaterade artiklar

Till toppen