Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 mars 2018

Gödselläcka i Göta Älv - dricksvatten avstängt

Mängder av gödsel har runnit från en stack vid Lilla Edet ned i Göta Älv. Göteborgs stad har nu tvingats stänga av dricksvattnet.

 Göta älv.
Göta älv. FOTO: Mostphotos

Strax efter sextiden på måndagen larmades räddningstjänsten till Lilla Edet. En gödselstack på en gård söder om Lilla Edet hade brustit. Innehållet rann ned i Göta Älv.

Arbetat hårt

Larmet kom från en granne. Räddningstjänsten arbetade hårt under kvällen med att stoppa läckan, vilket blev klart vid niotiden- En fördämning minskar flödet ut i älven och det akuta hotet anses vara avvärjt.

– Vi har försökt stoppa det i ett dike genom att lägga aska i en bäck och göra små fördämningar. Det är oklart hur stora mängder som har runnit ner, det är smältvattnet som gjort att det bildats som en damm och sen brast det, säger Anders Svensson, till GP.se.

Ispropp släppte

Orsaken till läckan var en ispropp som hade släppt i en gödseltank. Göta älv förser Göteborg med vatten planerar och kommunen har planerat att stänga av dricksvattnet under tisdagen.

– Vi tar ju normalt sett vatten från Göta älv. Om vi inte vill använda vattnet så stänger vi vårt intag och använder vatten från Delsjöarna i stället, så nu stänger vi imorgon när vattnet i älven närmar sig våran upptagning, säger Josefine Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktion på Göteborgs stad, till GP.se.

Rinntiderna gör att vattnet stängs av fyra timmar innan det förorenade vattnet når upptagningsområdet för dricksvatten. Det är oklart hur länge dricksvattnet måste vara avstängt. Eftersom det finns alternativa råvattenmagasin finns dock ingen risk för en långsiktig vattenbrist.

Polisen ryckte ut och en anmälan om miljöbrott har upprättats. Även Kungälv har tvingats stänga av vattnet efter läckan, skriver Sveriges Radio P4 Väst.

LÄS OCKSÅ: Hästar hittade döda – djurplågeri misstänks

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen