Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 februari 2019

”Gödseltunnan – en symbol för beredskap”

Hur stora hade förra sommarens skogsbränder blivit om vi bönder inte funnits där med våra gödseltunnor, frågar sig LRF:s ordförande Palle Borgström.

 Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande. FOTO: Stig Hedström

Nu är det ett tag sedan jag var på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i början av januari. Men känslan jag fick då består. De tre senaste åren har våra frågor tagit stora kliv upp på prioriteringslistan på konferensen som samlar Sveriges toppnamn inom försvarspolitik.

Förståelsen för att såväl bönder som skogsägare är en viktig del i det svenska totalförsvaret faller allt mer på plats hos beslutsfattare, men även hos den breda allmänheten. Det handlar inte bara om att sätta mat på bordet, det handlar även om de resurser som våra medlemmar över hela landet sitter på. När Sverige brann i somras blev det tydligt för fler hur viktiga vi är.

Med unik lokalkännedom guidar vi räddningstjänsten till de bästa skogsvägarna när det brinner. Vi ser till att brandbilarna kan tanka diesel och att de kan fylla på vatten. Visste ni förresten att bönder spred mer vatten med sina gödseltunnor än brandflyg och helikoptrar gjorde tillsammans i somras?

Hur stor hade branden blivit om vi bönder inte funnits i området?

Jag vågar påstå att de bönder som arbetade med släckningen av bränderna jobbade hårdast i landet i somras. När branden var släckt väntade nästa uppgift, att säkra Sveriges livsmedelsförsörjning. Så länge vi har bönder och skogsägare i hela landet, vet jag att vårt land är tryggare och står bättre rustat för kriser. Ett land utan oss är som ett hus utan väggar.

Med det sagt, så är det problematiskt att det svenska livsmedelssystemet är så sårbart. Vi behöver minska beroendet av insatsmedel som importerad fossil diesel, gödning och växtskydd. En ökad inhemsk produktion av biodrivmedel ger oss inte bara bättre beredskap utan gör oss även hållbarare. Vi behöver även omvärdera vår syn på Sverige som ett land med överflöd av vatten och se till att ta tillvara på alla droppar som faller. Samtidigt vill vi kunna säkra smart bevattning av grödor när solen bränner våra fält.

Våra djur måste också ses som en resurs ur ett beredskapsperspektiv. Förutom att förse oss med näringsrik och bra mat, minskar de vårt beroende av importerad gödning. Djuren ökar också lantbrukets resurseffektivitet genom att äta restprodukter som annars hade gått till spillo.

Det resurseffektiva lantbruket är inte bara hållbart, utan även grunden för ett robustare livsmedelssystem och ett tryggare Sverige. Jag tror att fler med mig förstår det efter sommaren 2018.

Palle Borgström,

LRF:s förbundsordförande

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen