Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 april 2019

Gotland får kostnadsfri betesförmedling

Nu startar länsstyrelsen på Gotland en betesförmedling inför kommande sommar.

 I sommar kan bete förmedlas även på Gotland.
I sommar kan bete förmedlas även på Gotland. FOTO: Marcus Frennemark

Länsstyrelsen i Gotland startar en kostnadsfri betesförmedling där djurägare i behov av betesmark och markägare med tillgängligt bete ska kunna hitta varandra.

Goda erfarenheter

Det är efter förra sommarens torka som behovet av en förmedling av bete blev uppenbar. Tjänsten finns redan på flera andra ställen i landet, men nu lanseras alltså tjänsten även på Gotland.

– Erfarenheterna från andra länsstyrelser som redan arbetar med en betesmarksförmedling är generellt goda. Många kontakter har kunnat skapas mellan djurägare och markägare, och vi tror att en förmedling kommer att göra nytta även på Gotland, säger Maude Fyrenius på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Matchning görs

De intresserade fyller i ett formulär på länsstyrelsens webbplats med information om sina djur respektive sin tillgängliga mark.

Sedan gör länsstyrelsen en matchning och föreslår passande samarbetspartners, men det är parterna själva som ska koma överens om villkor för samarbetet och att skriva avtal.

Öppet landskap

Det är inte bara djuren som gynnas, även den biologiska mångfalden.

– På Gotland har vi stora arealer med naturbetesmarker. Betande djur är en nyckelfaktor för att hålla landskapet öppet så att växter trivs och kulturlämningar hålls synliga, säger Maude Fyrenius.

”Inlägget kom precis i rätt tid”

    Relaterade artiklar

    Kommentarer

    Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

    Läs mer om

    Till toppen