Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juli 2017

Gotländskt vatten kan bli dyrare på sommaren

De låga grundvattennivåerna påverkar flera orter i landet. Nu börjar flera kommuner diskutera möjligheten att använda högre vattentaxor för att minska förbrukningen.

 Flera kommuner funderar på att införa prishöjningar för att minska vattenbristen.
Bild 1/2 Flera kommuner funderar på att införa prishöjningar för att minska vattenbristen. FOTO: Jerry Bernard
Bild 2/2 FOTO: Mostphotos

Det har varit låga grundvattennivåer på Gotland under flera år. Nu funderar Region Gotlands vattenchef på att införa högre vattentaxa för att minska bristen.

”Det kan bli aktuellt med en höjd vattentaxa för alla som har kommunalt vatten framöver, som ett verktyg för att minska vattenförbrukningen under de mer kritiska perioderna”, säger Region Gotlands vattenchef Susanne Bjergegaard Pettersson till Hela Gotland.

Dyrare under sommaren

Det kan bli aktuellt att utforma höjningen som en säsongstaxa som gör vattnet dyrare under sommarhalvåret då bristen är som störst. För att det ska bli möjligt krävs dock att regionens vattenmätare byts ut. Arbetet med att byta mätare till nya som visar förbrukning för näringslivsverksamheter och hushåll som är uppkopplade på det kommunala nätet har redan börjat. Att byta alla mätare kan ta fem till sju år. Men om vattensituationen förvärras kan det gå snabbare.

”Om det kommer beslut från politiskt håll att byta ut alla vattenmätare snabbare skulle taxan kunna införas redan om ett par år. Men med den lagstiftning vi har i dag kan vi inte höja taxan enbart för att minska vattenförbrukningen – som man skulle kunna önska. I dag får VA-avgiften bara uppgå till priset det kostar för att täcka vattenförsörjning och avloppshantering. Inte mer än så”, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

PREMIUMLÄSNING: Trots vattenbrist – okej vattna djuren

Det finns också planer på att återanvända avloppsvatten.

”Att man inte kommit längre i det är väl för att man inte kommit över äckelfaktorn, men när vi kommer så långt att vi ska börja rena avloppsvattnet med samma teknik som vi renar grundvattnet, då tror jag att möjligheten kommer att finnas”, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Flera prisförslag

Region Gotland är inte ensam om att ha vattenbrist. Under Almedalsveckan debatterade Mattias Leijon, förvaltningschef för Laholmsbuktens VA, hur vattenfrågan ska hanteras.

”Vi måste börja använda vatten på ett annat sätt än vi gör i dag och då behöver prissättningen vara ett incitament för att driva den utvecklingen framåt”, sade han till P4 Halland.

Leijons förslag var att taxan är lägre för normalt hushållsbehov medan den mängd vatten som överstiger det kostar mer. Det skulle göra privatpersoner och företag mer intresserade av att spara vatten. I Laholm är priset redan i dag högre för den vattenförbrukning som företagskunder har, uppger P4 Halland.

”Jag sticker ut hakan och tycker att det är något vi ska diskutera även för Halmstads kommun”, säger Mattias Leijon.

LÄS MER: Myndigheterna: Var sparsamma med vattnetLÄS MER: Grundvattnet nere på nya rekordnivåerLÄS MER: Vattenbrist hotar i sommar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen