Gott läge för svenska grönsaker
Efter en sommar med för odlingen gynnsamt väder blir det överlag en bra svensk grönsaksskörd, om än inte på toppnivå. Det konstaterar Oskar Hansson, grönsaksrådgivare vid HIR Skåne.
– Det har varit en lagom svensk sommar. De flesta grönsaker trivs i temperaturer runt 20 grader. Det var ett fåtal dagar som temperaturen steg upp till 30 grader, säger han till Land Lantbruk och pekar på att läget har varit betydligt besvärligare i flera andra europeiska länder.
Två värmeböljor i södra Europa har slagit mot skördarna där. En gräshoppsinvasion på Sardinien bedöms ha förstört grödor på minst ett par tusen hektar.
– Vi brottas med ett högre kostnadsläge och större svårigheter att få fram produkter än våra konkurrentländer. I många fall kan vi inte ta så mycket mer betalt för en svensk vara än vad en importerad vara kostar. Därför är vi beroende av utvecklingen i övriga Europa, säger Oskar Hansson.
Stabil prisnivå
Enligt honom ligger betalningen till de svenska grönsaksodlarna kvar på en relativt hög nivå efter att ha stigit som resultat av fjolårets extrema värme och torka.
Bilden i fält är dock inte entydigt ljus. En del rotfrukter, bland annat morötter, är drabbade av skador från jordfly.
– Det är svårt att skatta hur stora skadorna är, men det är många fält som har ganska allvarliga angrepp. Det kan bli ett tapp där.
Insektsangrepp
Angrepp från kålmal under tidig vår kan sätta ner årets produktion för kålodlarna. Parallellt blir skörden av lök 10-15 procent lägre än normalt till följd av en mycket kall inledning på maj, bedömer Oskar Hansson.
– Många bestånd har varit glesa och en del fält har till och med såtts om. Ovanpå det har det varit angrepp av bladmögel. Sammantaget är det är förstås inte bra. Samtidigt ligger tappet på lök i övriga Europa på kanske 20 procent, vilket är ljusglimten i ett svenskt perspektiv, säger han.
Regn och torka
För potatisens del har regn varit ett stort problem på vissa håll i Halland, enligt Hushållningssällskapets senaste rapport över läget i fälten. I Norrbotten har det tvärtom varit bekymmer med torka i potatisodlingen. Från Kalmar/Öland och Kronoberg/Blekinge rapporteras om hög skörd av stärkelsepotatis.
Medvind för svenskodlat
Lars Wall Persson odlar dill, persilja gräslök, fänkål och selleri på sammanlagt omkring 100 hektar utanför Landskrona. Han slår fast att årets sommar har varit långt bättre för grödorna än fjolårets liksom att betalningsviljan för svenska produkter håller i sig.
– Det stora intresset för svenskt på marknaden betyder väldigt mycket. En effekt av fjolårets torka och värme var känslan att man måste värna det svenska lantbruket. Det gav oss lite bättre priser, vilket hänger i detta år och hoppeligen framåt också, säger Lars Wall Persson.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.