Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 juni 2017

Gott om jobb inom naturbruk

För den som vill bli anställd inom naturbruk ser utsikterna goda ut. Det visar Arbetsförmedlingens nya siffror om framtidsutsikterna för omkring 200 jobb fram till andra kvartalet 2018.

Många är egenföretagare inom naturbruksområdet, men vill man istället bli anställd så ser utsikterna goda ut.

Gott om skogsarbeten

Bäst är utsikterna för den som vill arbeta i skogen eller bli anställd för att köra skogs- och jordbruksmaskiner. Där är prognosen att efterfrågan är högre än vad det finns arbetskraft.

Den starka byggkonjunkturen bidrar till en hög inhemsk efterfrågan på trävaror och så också skogsarbetare. Enligt Arbetsförmedlingen är en orsak bakom bristen på lämplig personal att för få personer gått förarutbildning för den typen av maskiner under de senaste åren.

Många jobb trots färre sysselsatta

Över lag ser utsikterna goda ut för den som vill bli anställd i ett naturbruksföretag. Detta trots att antalet sysselsatta inom jordbruket samtidigt minskat, en utveckling som enligt Arbetsförmedlingen väntas fortsätta.

I de fall då efterfrågan på arbetskraft inte är högre än vad det finns lämplig personal är arbetsmarknaden i balans. Alltså att det finns ungefär lika många jobb som arbetssökande.

Regionala skillnader

Det finns dock vissa regionala skillnader. För den som vill bli anställd i en växtodling eller arbeta med odling av frukt och bär inom Gävleborgs län det kommande året kan konkurrensen bli hård. Det samma gäller den som vill arbeta som djurskötare i Kronobergs län.

Antal anställda efter yrkesgrupp:

Förare av jordbruks- och skogsmaskiner: cirka 7 000.

Odlare av jordbruksväxter, frukt och bär: cirka 1 000.

Skogsarbetare: cirka 4 000.

Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur: cirka 6 000.

Växtodlare och djuruppfödare med blandad drift: cirka 4 000.

Inom alla yrkesgrupper är de flesta yrkesverksamma dock egenföretagare.

FOTNOT: Källa Arbetsförmedlingen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen