Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 mars

GP-journalist fick stående ovationer på LRF-stämman

VARA.

Artikelserien om trakasserier mot svenska lantbrukare har gett journalisten Michael Verdicchio på Göteborgs-Posten fler positiva reaktioner än efter någon annan granskning.

 Karin Mann från Kvänum var en av många på LRFs regionstämma i Vara som var framme och tackade Michael Verdicchio för hans arbete.
Karin Mann från Kvänum var en av många på LRFs regionstämma i Vara som var framme och tackade Michael Verdicchio för hans arbete. FOTO: Göran Berglund

Michael Verdicchio möttes av stående ovationer och åtskilliga klappar på axeln när han på måndagen gästade LRF Västra Götalands regionstämma. Många var också nyfikna på att få veta mer om hans granskning av militanta djurrättsaktivister.

– Det började som ett vanligt tips och innehöll inte så mycket konkret mer än att det fanns lantbrukare som var rädda för den här gruppen, berättar Michael Verdicchio.

Nominerad till Guldspaden

Han har gjort flera tidigare granskningar och är nominerad till priset Guldspaden för reportageserierna ”Guds utvalda skola” och ”I religionens namn” i Göteborgs-Posten, båda om religiös påverkan i skolmiljö.

 Michael Verdicchio, journalist på Göteborgs-Posten, berättade om arbetet med sin granskning av den militanta djurrättsaktivismen.
Michael Verdicchio, journalist på Göteborgs-Posten, berättade om arbetet med sin granskning av den militanta djurrättsaktivismen. FOTO: Göran Berglund

– När jag tittade runt om vad som hade skrivits om djurrättsaktivisterna hittade jag en del i lantbrukspressen men det provocerade mig att övrig media nästan inte hade skrivit någonting alls, säger Michael Verdicchio.

Ett tabubelagt ämne

Själv hade han från början bilden av det mest var pälsdjursuppfödare som drabbades innan han förstod att djurrättaktivisterna riktade sig mot olika typer av lantbrukare.

– Jag provocerades också av inställningen bland vissa journalistkolleger. Vissa ämnen är lite tabubelagda att granska och det finns en uppfattning om att aktivisterna ändå i grunden har ett gott syfte, säger Michael Verdicchio.

 På LRF Västra Götalands regionstämma träffade den grävande journalisten Michael Verdicchio bland andra Knut Indebetou, en lantbrukare som själv drabbats av aktivisternas brott.
På LRF Västra Götalands regionstämma träffade den grävande journalisten Michael Verdicchio bland andra Knut Indebetou, en lantbrukare som själv drabbats av aktivisternas brott. FOTO: Göran Berglund

Inne i slutna grupper

Han inledde sitt arbete i september förra året och en viktig del var att skapa profiler för att ta sig in i aktivisternas slutna grupper på sociala medier och ge sig in i konversationer där. Det var på det sättet han kunde visa att enskilda medlemmar i etablerade djurrättsorganisationer även ägnar sig åt kriminell verksamhet. Vid ett tillfälle kunde han till och med läsa de detaljerade planerna för hur en djuruppfödare skulle trakasseras.

Stort genomslag

Publiceringen av materialet inleddes i januari och pågick i närmare en vecka. Det fick stort genomslag och har i förlängningen lett till att regeringen nu har utlovat hårdare tag i frågan.

Michael Verdicchio har själv skyddad adress sedan tidigare granskningar men på grund av artikelserien blev det i stället hans föräldrar som blev måltavla.

– Någon har varit hemma hos dem och dumpat kol utanför vilket för tankarna till dem som fått molotovcocktailer lagda utanför sina bostäder. När jag fick veta detta blev jag rädd och förstod känslan hos de lantbrukare som drabbats. Hjärtat dunkar och kroppen darrar, säger Michael Verdicchio.

 Michael Verdicchio fotograferas tillsammans med Catrin Gustavsson och Johan Larm, LRF Ungdomen. Fotograf är regionordförande Sofia Karlsson.
Michael Verdicchio fotograferas tillsammans med Catrin Gustavsson och Johan Larm, LRF Ungdomen. Fotograf är regionordförande Sofia Karlsson. FOTO: Göran Berglund

Många positiva reaktioner

Michael Verdicchio har aldrig tidigare fått så många positiva reaktioner efter någon granskning. Det är främst lantbrukare som har visat sin tacksamhet.

– Det bästa för en journalist är förstås när folk pratar och bryr sig om det du skriver. Jag tror också att reportagen har öppnat ögonen på många av mina kolleger, säger han.

Hoppas få skriva mer

LRF-stämman hyllade honom med blommor och en spade. Han fick även frågan om han nu är färdig med ämnet eller kan tänka sig att skriva mer.

– Absolut, bara någon tipsar mig.

LÄS MER: Minister vill ge bönder bättre skydd

Relaterade artiklar

Till toppen