Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 februari 2019

GPS ska förbereda inför utbrott av svinpest

Genom att sätta GPS på vildsvin vill forskare få bättre kunskap om hur afrikansk svinpest kan spridas i Sverige.

 Vildsvin ska följas med GPS.
Vildsvin ska följas med GPS. FOTO: Mostphotos

Runt om i Europa och Asien dyker nya fall av afrikansk svinpest upp. För att kunna hantera ett eventuellt utbrott i Sverige försöker forskare förbereda sig genom att undersöka hur smittan kan spridas i naturen av vildsvin. Det skriver SR Vetenskapsradion.

Bygger modeller

Med hjälp av GPS vill forskare från bland annat SLU bygga modeller av hur ett svenskt utbrott skulle kunna stoppas.

– Vi vill söva ett antal vildsvin och sätta på GPS-halsband. För att se hur ofta de har kontakt med varandra i tid och rum och därmed modellera en tänkbar spridning av afrikansk svinpest, säger Jonas Malmsten, SLU, veterinär och ansvarig för vildsvinsmärkningen i studien.

Följer i naturen

De vildsvin som får en GPS fastsatta på sig kan följas och forskarna kan se hur de rör sig i naturen, hur ofta olika grupper djur möts och om olika typer av staket kan stoppa dem.

Olika åtgärder

Data används i nästa steg för att ge de simulerade grisarna simulerad svinpest. Sedan kan forskarna se hur de smittade vildsvinen har rört sig, prova olika åtgärder som ökad jakt eller sätta upp stängsel av olika slag. Även att ändra på vilka grödor som odlas i området kan vara en åtgärd för att se om det inverkar på hur vildsvinen rör sig.

Läs mer: Nytt utbrott av ASF – skyddszonen utökasDanskt stängsel mot vildsvin börjar byggasViltstängsel mot ryssland hindrar inte svinpest

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen