Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 juni 2018

Gränslös ko behöver inte avlivas

Kon Penka beslutade sig för att vandra över EU-gränsen mellan Bulgarien och in i Serbien - ett beslut som egentligen borde innebära att hon avlivas. Men skarpa protester har fått bulgariska myndigheter att ändra sig trots att hon korsat gränsen utan rätt dokumentation.

FOTO: Mostphotos

Förra månaden vandrade Kon Penka på eget bevåg ut ur EU och sitt hemland Bulgarien och in i Serbien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

När hon kom tillbaka hem efter två veckor beslutade myndigheter att hon skulle avlivas då hon brutit mot reglerna som gäller för djur som kommer in i EU, eftersom hon saknade dokument som styrker hennes hälsa.

Ramaskri på sociala medier

Beslutet att hon skulle avlivas skapade dock ramaskri i sociala medier över världen. Flera kampanjer och namninsamlingar startades för att Penka inte skulle avlivas och i Storbritannien lyftes Penka upp av EU-kritiker som ett offer för det byråkratiska EU.

Frisk och får komma hem

Det Bulgariska livsmedelsverket gick med på att se över fallet och på måndagen meddelade de att testerna Penka genomgått visar att hon är fullt frisk och att hon därmed inte behöver avlivas.

– Djuret kommer att få återvända till sitt hem i byn Mazarachevo i slutet på veckan, skriver myndigheten i ett uttalande.

— Hír TV (@hirtv) June 11, 2018

LÄS OCKSÅ: Polsk ko slår följe med europeisk bisonflock

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen